Így jár, aki szívózik az oroszokkal: jön a gázáremelés

Lengyelország képes lesz búcsút inteni az orosz gázszállításoknak, amire régóta törekszik, ám ezért nagy árat fizet majd.
Komócsin Sándor, 2020. június 20. szombat, 15:37
Fotó: Getty Images

A lengyel-orosz gázkapcsolat évek óta feszült, miután a varsói kormány elhatározta, hogy diverzifikálja beszerzéseit. Az alternatív források kiépülésével a lengyelek közel kerültek ahhoz, hogy sokféle forrásból vásárolhassanak gázt, ám rá kell ébredniük, hogy a szabadpiaci gázüzlet kétélű fegyver, nem csupán előnyökkel jár - kezdi a lengyel stratégia elemzését Vitalij Jermakov, az Oxford Institute for Energy Studies vezető kutatója, a Szberbank CIB korábbi árupiaci stratégája. Az első pofont nemrégiben már megkapták.

A gáz áramlása nyugat felé május 26-án az Europol vezetékben leállt, és később is csak hullámzó teljesítménnyel indult újra. (A Jamal-Európa gázvezeték 683 kilométeres lengyelországi szakasza az EuRoPol GAZ S.A. tulajdonában van.) Az Europol az orosz gáz legfőbb tranzitszállítási útvonala Lengyelországon keresztül Európa nyugati felébe.

Nyúlhatnak a zsebükbe

A történtek előzménye, hogy néhány nappal korábban lejárt a lengyel-orosz tranzitszállítási megállapodás. A Gazprom ezért - az EU szabályainak megfelelő - aukciókon vásárol tranzitkapacitást, a lejárt szerződés kevésbé rugalmas feltételeket kínált. Mivel az orosz cég a vezeték egyetlen nagy felhasználója, ezt kihasználva lealkudta a tranzitdíjat. Így 2020 harmadik negyedében két és félszer kevesebbet fog fizetni a lengyel tranzitért, mint az ukránért.

A lengyel energiahatóság június elején engedélyezte az Europolon át szállított gáz tranzitdíjának 16,5 százalékos emelését. A befolyó pluszbevételt a Baltic Pipe gázvezeték építésére akarják fordítani, amelyen Norvégiában kitermelt gáz fog érkezni Lengyelországba. A többletbevétel azonban várhatóan csak álom marad: az európai gázpiacon árubőség alakult ki, a Gazprom pedig elkezdte egyfajta "utolsó lehetőségként" használni az Europolt. Ez azt jelenti, hogy csak akkor veszi igénybe ezt a vezetéket, amikor már kimerítette az összes többi tranzitútvonalat.

A vásárlással sem járnak jobban

Lengyelország hosszú távú gázvásárlási megállapodása a Gazprommal 2022-ben lejár. A PGNiG, a lengyel állami gázszolgáltató vállalat értesítette az orosz partnert, hogy nem akarja meghosszabbítani a szerződést, mert alternatív beszerzési forrásokra váltanak: részben a norvég gázra, részben az USA-ból és a Közel-Keletről importált LNG-re (liquefied natural gas - cseppfolyós földgáz)) . A háttérben az Egyesült Államok és Lengyelország stratégiai együttműködése áll, amelyben Varsó megkaphatja Washingtontól a legkedvesebb európai partner címet és még a folyékony gázhoz is olcsóbban juthat hozzá, mint amennyibe az olajárhoz igazodó orosz gáz kerül.

Ám e kalkulációban nem szerepel, hogy az európai piaci gázár az amerikaiak által kért ár alá eshet - márpedig ez az idén megtörtént. Így a lengyelek többszörös harapófogóba kerülnek: teljesíteniük kell az EU környezetvédelmi követelményeit - például a szén visszaszorítását részben a gázfelhasználás növelésével -, kellő mennyiségű gázzal kell ellátniuk a vállalataikat versenyképes áron, diverzifikálniuk kell gázbeszerzéseiket szintén versenyképes áron, miközben garantálniuk kell az ország energiabiztonságát.

Két szék közt a pad alá?

A lengyel vezetés elérte, hogy az ország teljes gázimportjában az orosz forrás aránya a 2016-os 89 százalékról 2019-re 60 százalékra csökkent. Kiépítettek egy alternatív forrást LNG-ből, amelyet az USA-ból és Katarból érkező energiahordozóval tudnak táplálni és rendelkezésre fognak állni más gázvezetékes források is. Így rövid időn belül teljesen leválhatnak az orosz köldökzsinórról.

Mindennek ironikus következménye, hogy miközben az alternatív források jelentősen növelték az ország alkuképességét a Gazprommal szemben, amelynek segítségével lealkudhatnák a gáz árát, nem akarnak vásárolni az orosz cégtől. A méregdrága infrastruktúra-fejlesztés költségét nem tudják az alacsonyabb gázárral kompenzálni.

Az oroszok történelmi utálatán alapuló döntéshozatal annyira átpolitizálta a lengyel energiapolitikát, hogy szükségtelenül felégették az orosz kapcsolat hídját, mielőtt megszilárdultak volna az új útvonalak

- véli az FT cikkírója.

A lengyelek feláldozták kereskedelmi érdekeiket politikai vágyaik teljesítésének oltárán: elvágták magukat az olcsóbb energiától és feláldozták jó alkulehetőségeiket. Jóval kisebb befektetésekkel csökkenthették volna az orosz gázfüggőséget: az északnyugat-európai liberalizált nagybani gázpiac kínálta lehetőségek kihasználásával a drága és kockázatos infrastruktúra-projektek nélkül is elérhették volna ugyanezt az eredményt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Robilaci, 2020.06.26 12:21

Az európaikakat kibicként oroszellenességre buzdító amerikaiak a piac megszerzése reményében teszik ezt. Mindent bevetknek mint eddig mindenhol a világon. A hoppon maradtak pedig utólag okoskodhatnak. Egy azonban biztos: a kontinensünk vezető állama mind energetikailag mind pdig katonailag. Aki ezt nem veszi figyelembe az hazaárulóvá teszi magát mert a népe ellensége lesz. Jó a nagy medvével barátkozni mert hosszú távon is kifizetődő. Ezt semminemű politikai irányzat nem képes felülírni mert különben nagyon legatyásodunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.06.21 13:07

@atombandi: " Latszik, hogy sberbankos irta a cikket. "

Ez a lényeg.....XDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.06.21 12:33

ostobaság mai politikát multbelitörténtekre építeni, oroszok végül a lengyelek fizikai életét mentették meg, gorbacsov meg a teljes függetlenséggel ajándékozta meg őket, ahogy minket is, ká kakaskodniuk, csa rosszul járhatnak, más kérdés hogy avajda még rossz üzletet is kötött, erre senki nem kötelezte, arra pláne nem, hogy titkolódzik róla, mint a kurva a szüzességéről
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.06.21 10:36

@Kipcsak_bratan:
Ezt adom. Attol, hogy LNG meg nem lesz jo. De a csucson levo arhoz kepest az orosz gaz most felebe harmadaba kerul, alkupoziciotol fuggetlenul, mig az amcsi 10-20%-kal tobbe, legalabbis en ilyen arakrol lattam anno egy szamitast. Tehat meg legrosszabb esetben is legalabb 30%-kal olcsobb lesz az LNG a lengyeleknek, mint amit a nagy tesotol kaptak par eve.

Amugy szerintem megeri az a felar, hogy az oroszoknak semmi hatasa ne legyen az orszagra. 56 utan nem is tudom, hogy egyaltalan kinek jut eszebe az oroszokkal seftelni, mert par forinttal olcsobb. Ugy latszik a lengyel nemzeti emlekezet kicsit izmosabb, mint az elsilanyult magyar. Pedig a lengyel parasztok sem az eszukrol hiresek, de legalabb tartasuk van. Az meg mar magyar sajatossag, hogy orban olyan szerzodest kotott putyinnal (nyilvan ugynokaktak voltak a hatterben), hogy az LNG olcsobb lesz 2021-ben, mint amennyiert az oroszok szallitanak. Nesze neked "barati ar" meg rezsicsokkentes. Sokkal olcsobbnak kene lennie a gaznak magyarorszagon, de ezt a hulye nyuggerek ugyse ertik. Ok csak azt ertik, amikor viktor vezenyel, hogy legyen olcsobb a gaz, es lam csoda tortent!

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.21 09:50

Á, az áremelés nem az igazi szívózás. Tudod mi az? Az ügynök akták és amit a KGB tud a még aktív politikusokról, akik komcsik voltak, de már a komcsikat szidják.
Na, az a szívás. Na nem teljesen a politikusoknak, hanem a népnek, mert olyasmi f@szságba lehet belerángatni egy országot mint pl a Paks 2.
A nép szívja, de a rohadék politikai attól még jól érzi magát.
Tetszettek volna forradalmat csinálni!
Ért8ik ugye? ÁÁÁÁ
A ruszkik haza nem forradalom volt, hanem az ideiglenes megszállás megszűnte, a történelmi változások része.
Ezt lazán előadták a háttérben, a népnek meg meg előadták a nagy változást.
Kik adták elő a kamu változást? Ugyanazok a komcsik.
Így lett a legvidámabb barakkból a leghülyébb barakk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html