Billen a mérleg, jaj az olajnak és a gáznak

Mióta számon tartják, més sosem volt olyan, amilyen 2021-ben lesz: több pénzt fektetnek a világon megújulóenergia-termelésbe, mint az olaj-, illetve gázfeltárásba. Valójában ez a fordulat már nem is olyan meglepő.
Szabó M. István, 2020. június 18. csütörtök, 09:47
Fotó: Getty Images

A G7.hu szúrta ki a Goldman Sachs előrejelzését, mely szerint jövőre átbillen a mérleg nyelve, és az energetikai befektetések közt a legnagyobb részarányt - mintegy 25 százalékot - a megújuló energiás projektekbe fogják beönteni a befektetők.

A Bloomberg Green által hírként közölt megállapítások között szerepel, hogy a jövőre várt 25 százalék 2014-ben még csak 15 zázalék volt, de alaposan megváltoztak a tőkeköltségek, és a hitelfelvételi ráták is - utóbbi például 20 százalékra nőtt a szénhidrogén projekteknél, míg a megújuló energiás beruházásoknál ez csupán három százlék.

A Goldmannál úgy számolnak hogy a zöldenergia évi 1-2 ezer milliárd dolláros beruházást eredményezhet az infrastrukturális beruházásokban és 15-20 millió új munkahelyet generálhatnak világszerte, miközben a fosszilis tüzelőanyagokhoz kötődő fejlesztések magas tőkeköltsége visszafogja a befektetési hajlandóságot, ami viszont fajlagosan magasabb olaj- és földgázárak irányába mutat, és azt eredményezi, hogy még tovább ösztönzi a gyorsabb energiaátmenetet.

A Bloomberg által megírt "szenzációs hír" nem lézmény nélküli, sőt, voltaképpne csak az volt kérdéses már évek óta, hogy a mérleg nyelve mikor billen majd át a fosszilis oldalról a megújulóéra. Az energetikában jó pár éve már, hogy az új termelő potenciálok túlnyomó része megújuló technológiákban jelentkezik. Globális méretű a napelemes, szélfarmos (de biogázos, és egyre inkább: energiatárolós) beruházások dinamikus térnyerése, miközben a nukleáris beruházások, a szénerőművi és bányászati aktivitás zuhanórepülésbe kerültek.

A Next2Sun bifokális napelemes rendszere, mint afféle áramtermelő kerítés
next2sun.de

Nem kell azonban Magyarországon kívülre sem tekintetni ahhoz, hogy a Goldman által felvázolt irányba mutató példát találjunk. Ahogyan azt korábban, annak kapcsán is megírtuk, hogy miért lesz nehéz dolga az MVM-nek a Mészáros lőrinctól megvett Mátrai Erőművel kapcsolatosan: az Európai Unió deklaráltan nem támogat már sem széntüzelésű erőmű építést, sem korszerűsítést, ráadásul az EBRD ezt az új álláspontot minden szénhidrogén-tüzelésű erőmű létesítésére - így a földgáztüzelésűekre is - kiterjesztette. Ami azt jelenti, hogy e szegmensekbe nem kerül e forrásokból pénz. Helyette a zöldenergia termelésbe, az energiatárolásba és kapcsolódó területeire öntik majd a befektetői milliárdokat.

Ahogyan például a német Fraunhofer ISE prognózisa jelzi. Az "Út a klímasemleges energiarendszerhez" címmel még februárban kiadott dokumentumba négy forgatókönyvet is írtak Németország számára arról, miként érheti el az ország 2050-ig az energetikai klímasemlegesítését.  A kutatók szerint a különbséget - ami a tempóban és a végeredményben is látszik - alapvetően az jelenti, hogy a következő években milyen arányban jelennek meg a német energetikai rendszerben újabb napelemkapacitások, energiatároló rendszerek, illetve, hogy a zöld hidrogén technológia térnyerése miként történik majd meg.

Gazdasáilag, pénzügyileg mindez egyáltalán nem lesz száukra (sem) egy könnyű menet; kiszámolták, hogy a négy modellre 440-2330 milliárd euró közötti többletköltséggel számoltak a következő 30 évre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

CoolKoon, 2020.06.21 19:38

@na4: Nemcsak az áram árán látszik, hogy kilóg a lóláb, hanem a német elektromos hálózat egyre romló stabilitásán is. A fogyasztók viszont ne panaszkodjanak, hiszen megszavazták ezt a zöld elmebajt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2020.06.21 19:21

@Kipcsak_bratan: Te idióta, mindenhol liberalizmus látsz, mert már ennyire szétmarta az agyad a pia meg az elmebaj?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kipcsak_bratan, 2020.06.18 15:32

Aha. Tehát azért olcsó az olaj és a gáz, mert drága. A megújuló meg azért drága, mert ingyen van. Köszönjük a liberális "logika" újabb gyöngyszemét.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.06.18 14:52

"...jaj az olajnak és a gáznak..." Hülyeség. Még évtizedekig menni fog. Ráadásul nem csak enrgiatermelésre használják, hanem a petrolkémiai ipar alapja is, ami milliárdnyi használati tárgyat állít elő belőle. A szél és a napenergia erőltetett, szocialista tervgazdálkodás szerinti nyomása már meg is látszik Németországon és Dánián: a világon itt a legmagasabb az elektromos energia ára. Szuper, sikerül kifosztani a fogyasztókat, ami teljesen törvényellenes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html