A járvány megmutatta, mi lesz a következő 30 évben

A koronavírus-járvány miatt kirobbant gazdasági válság visszavetette az energia iránti igényt, ami árcsökkenést hozott. Bár 2021-ben várhatóan talpra áll a gazdaság és az energiapiac is, 2020-ban valószínűleg bepillantást kaptunk a hosszú távú jövőbe.
Komócsin Sándor, 2021. január 10. vasárnap, 19:31
Fotó: Getty Images

Nagy hátszelet ad a tőkepiacok és a megújuló energiával foglalkozó ágazat kapcsolatának, hogy az új amerikai adminisztráció visszaviszi az USA-t a párizsi klímamegállapodásba, illetve a világ országai egymás után fogadják vállalásaikat, amelyek szerint belátható időn belül karbonsemlegessé teszik gazdaságukat. Ugyanakkor eközben nem kap elég hangsúlyt az, hogy az alternatív energiatermelés nagy menetelése - amelyben húsz év alatt jelentéktelen próbálkozásokból a fosszilis energiahordozókkal versenyző iparággá vált - sokkal inkább gazdasági, mint környezetvédelmi jelenség - véli Mark Lewis, a BNP Paribas bank vagyonkezelő üzletágának stratégája.

Gazdasági szempontból az elemzés kiinduló tétele az, hogy a szél- és napenergia alapvetően deflációs hatást gyakorol az energiaárakra, míg a fosszilis energiahordozók alapvetően inflációs hatásúak. Ez óriási hatást fog gyakorolni az energiaágazat értéktermelő folyamatára a következő három évtizedben. Érdemes elismételni a technológiai különbségeket. A szél- és napenergia nem igényli bányák ásását vagy kutat fúrását, csak az infrastruktúra kiépítésére van szükség a megfelelő helyen az ingyen elérhető energia begyűjtésére.

Látványos változás

Ahogy felpörögnek a beruházások működni kezd a gazdaság régi törvénye, a méretgazdaságosság, azaz minél nagyobb tömegben használnak egy technológiát, annál olcsóbbá válik, amit az alternatív iparágban még rohamos technológiai fejlődés is kísér. Ez idővel drámaian csökkenti a beruházási költségeket, miközben maga az energiatermelés nem kerül semmibe.

Ez a megállapítás főként a napenergiára igaz. Az IRENA, azaz a megújuló energiák kiaknázásával foglalkozó nemzetközi koordinációs szervezet becslése szerint 2010 és 2019 között a közüzemi méretű naperőművek telepítési költsége 80 százalékkal csökkent. A szárazföldi és tengeri szélerőműveknél hasonló költségcsökkenés figyelhető meg.

Pénzügyi oldal

Eközben a pénzkínálat is az alternatív energia mellé társul, elsősorban azért, mert a fejlesztéseket jellemzően olyan szerződések alapján kötik meg, amelyek hosszú távra szóló energiavásárlási megállapodással társulnak. Ez áttekinthetővé teszi az árakat, ami utat nyit az előtt, hogy a szükséges befektetést főként hitelből finanszírozzák. Miután a kamatok történelmi mélyponton vannak a projektek a befektetett tőkére vetítve két számjegyű hozamot ígérnek.

Ezzel szemben a szén, az olaj és a gáz esetén először a legolcsóbb lelőhelyeket termelik ki, haladva az egyre drágábbak felé. A technológiai fejlődés mérsékelheti a költségeket, de fő szabály, hogy az egyre macerásabb geológiai viszonyok egyre drágábbá teszik a kitermelést. És mivel ez növeli a kockázatot, nagyobb súlya van a befektetők saját tőkéjének, mint a hitelnek.

Ezzel nincs baj addig, amíg egy befektetés a nagyobb kockázatvállalással nagyobb hozamot ígér. Az energiaiparban azonban azt látjuk, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének igénye egyre erősebb, ami egyre nagyobb kockázat vállalására készteti azokat, akik az olajiparba vinnék pénzüket.

Alacsony kereslet

Nem csupán a pandémia okozta gazdasági válság miatt csökkent idén az olajkereslet, hanem azért is, mert a piaci szereplők a jövő felé fordították a tekintetüket. Az OECD energiapiaci tanácsadó szervezete, az IEA szerint csak a szél- és a napenergia iránt fog nőni 2020-ban kereslet, az összes többi forrás éves összehasonlításban hanyatlani fog.

Ez azt jelenti, hogy 2020 kiemelkedő éve az energiaiparnak: ez lesz az első év, amikor 100 százalékban a szél- és a napenergia elégíti ki világ energiakeresletének növekedését. A BP olajmulti adatai szerint 2019-ben még csupán 34 százalék volt ez az arány. A jövő év a gazdaság várható kilábalásával az energiapiac normalizálódását hozhatja, ám a BNP Paribas stratégája úgy véli, a világ átlépte a Rubicont 2020-ben.

Ami idén történt az előrevetíti, mi várható a következő három évtizedben. Az alternatív energia menetel előre, miközben olajiparban elérhető haszon a legolcsóbb termelőkhöz, Szaúd-Arábiához és más közel-keleti országokhoz vándorol.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2021.01.11 11:54

@europeer: "Egyre több napelem és a szélpark, s nem mind eszik "
Egyre több A napelem és a szélpark, s nem mind Veszik.
Semmi pánik, csak egy hűvös, szürke hétfő délelőtt van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2021.01.11 11:46

"gazdasági válság visszavetette az energia iránti igényt"
Ezt mire alapozzák?
Egyre több napelem és a szélpark, s nem mind eszik igénybe a meglévő elektromos hálózatot, vagyis rengeteg áramfelhasználás történik a szolgáltató tudta nélkül.
Ez tőlük kiesik, de nem kenti azt, hogy kevesebbet használtak fel.
A másik, hogy nem úgy látom, hogy kiesne a termelés. Az autógyártók sem álltak többet mint évente a karbantartások, szabadságok miatt.
A vendéglők is használnak energiát, mert szinte mindegyik süt-főz kiszállításra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2021.01.11 08:18

@Ha-ha-ha: " villannyal fűteni ? lehet, ha nem te fizeted, hanem az állam helyetted"

Miert lenne draga? Angliaban es Kanadaban is bereltem ingatlant ahol elektromos futes volt, tapasztalatbol mondhatom, hogy egyaltalan nem draga.

Amugy varosbol videkre koltozesrol volt szo, ha esetleg elolvastad volna mire reagaltam. A varosi ingatlan arabol siman vehetsz egy videki kertes hazat, a kulonbozetbol pedig annyi nap- es szeleromuvet, tarolo akkut amennyi csak kell, mikozben szigetelesre is futja. Ha be akarnad vezetni a gazt es kiepiteni a gazfutest az tobbe kerul mint a szigeteles. Ahol be van vezetve a gaz ott is a rakas lovet kolthetsz a csovek es kazan cserejere, mert garantaltan regi a rendszer.

Ha pellettel akarsz futeni, azt ugyanugy rendszeresen meg kell venned valahol, igy nem sikerult magadat fuggetleniteni a szolgaltatotol, csak nem csovon jon az aru hanem neked kell hazahordanod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2021.01.11 07:46

@ilsi: Bocsáss meg, de ez egy fantazmagória. 300 eFt? Csak a víztisztító, ami használhatóvá teszi a talajvizet( nem ihatóvá, hanem használhatóvá:vas , mangán, arzén, stb mentesítés) e nélkül a készülékek, amikben használni akarod a vizet nagyon rövid idő alatt tönkre fognak menni. Az elektromos hálózatról való leválás csak nagy teljesítményű akkumulátor beépítésével lehetséges. Fatüzelés a lehető legrosszabb módszer a fűtésre, mivel az egyik legjobban környezet szennyező módszer, hacsak nem építesz be füstgáz szűrőt, ami nem egy olcsó mulatság. Palackos gázt valahol előállítják és neked meg kell venni, és ez épp úgy függővé tesz.( igazi Robinson házaknál az állatok ürülék bomlása során felszabaduló gázokat gyűjtik össze s használják fel. Nem akarom tovább sorolni, hogy milyen buktatói vannak a tervednek, de ez nem 300 eFt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2021.01.11 07:45

@V0LE: 2021. január 11., hétfő 7:35, villannyal fűteni ? lehet, ha nem te fizeted, hanem az állam helyetted LOL ha meg napelem, akkor az nem a csóri kategória, akinek meg van pénze, az nem foglalkozik azzal, hogy leváljon a rendszerről. amúgy tényleg az a jó megoldás amit leírtál, mert az a legjobb, ha nem vagy lekötve havi díjakra. mert az lenyúlás. egyébként egy jó megoldás nem épült be a köztudatba, a pellet fűtés, a kazán drága, viszonylag drága, de a pellet könnyen szállítható, tiszta, és megéri. két kis tasak pellet elég egy napi fűtésre, egy átlagos magyar házhoz. nagyjából kétheti pelletet bicóval is hazavihet egy gyengébb, vagy idősebb ember, és a teszkóban meg obiban is kapsz már
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html