OPEC-megállapodás: Angola beleegyezett a termelés csökkentésébe

Angola engedett az OPEC nyomásának és a globális termeléscsökkentési megállapodásban foglaltaknak megfelelően kész a rá kiszabott kvótához igazítani termelését. Ennek megfelelően a korábbi kvótatúllépésének ellentételezése miatt júliustól szeptemberig a megszabottnál nagyobb mértékben csökkenti a termelését - számolt be kedden a Reuters hírügynökség két OPEC-forrástól kapott tájékoztatásra hivatkozva az MTI szerint.
Szepesi Anita, 2020. július 7. kedd, 16:24
Fotó: AFP - Képünk illusztráció.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC a szervezeten kívüli nagy olajtermelőkkel, közöttük Oroszországgal létrehozott OPEC+ néven ismertté vált informális együttműködése termelésének napi 9,7 millió hordós, a 2019-es globális olajfelhasználás mintegy 10 százalékának megfelelő csökkentésében állapodott meg a világpiaci egyensúly helyreállítása, a világszerte felhalmozott nyersolajkészletek csökkentése és az olajár stabilizálása érdekében.

A megállapodás érvénye májustól július végéig tart, onnantól kezdve a csökkentés mértéke decemberig fokozatosan napi 7,7 millió hordóra csökken.

Néhány OPEC-tagország azonban, - közöttük Angola, Irak, Kazahsztán, Nigéria és Gabon - nem tartotta magát termelésének a ráeső mértékben való csökkentéséhez. A Reuters értesülése szerint Angola beleegyezett abba, hogy tartja magát a termeléscsökkentési megállapodáshoz és mostantól kvótájánál nagyobb mértékben csökkenti termelését az eddigi túllépés kompenzálására.

A hírügynökség kérdésére sem az angolai ásványkincs- és olajipari minisztérium, sem az állami Sonangol olajipari vállalat nem kommentálta az értesülést.

Májusban Angola napi 1,28 millió hordó olajat termelt az OPEC nyilvántartása szerint, napi 100 ezer hordóval kvótája felett. A Reuters adatai szerint júniusban napi 1,24 millió volt az angolai olajtermelés, napi 60 ezer hordóval a kvóta felett.

Az OPEC+ termeléscsökkentési megállapodása feltételeinek a betartására és piaci eredményességének a felmérésére alakított közös miniszteriális felügyelő bizottság, a JMMC (Joint Ministerial Monitoring Committee) július 15-én ül össze legközelebb a kialakult helyzet megvitatására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.07.07 17:08

"Angola beleegyezett a termelés csökkentésébe"
Mit tudott tenni? Ha nem így cselekszik, mentek volna megvédeni a demokráciát. :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html