Bekövetkezett a fordulat: a nagy sikerből nagy bukás lett

Nagyon úgy tűnik, hogy tiszavirág-életű lesz az elmúlt másfél évtized egyik elképesztően nagy sikersztorija, az amerikai olajpala- és részben a palagáz-kitermelés robbanásszerű bővülése. Az előbbi még sosem volt nyereséges, az utóbbira épülő LNG-export pedig talán nem fogja letarolni a világpiacot.
Komócsin Sándor, 2020. július 11. szombat, 19:02
Fotó: Reuters

Az amerikai olajpalaipar szomorú hangulatban ünnepelheti 15. születésnapját. Az irtózatos növekedés, amelyet ez alatt a másfél évtized alatt produkált, a világ legnagyobb olajtermelőjévé tette az Egyesült Államokat, ám ez a bővülés nem tudta nyereségessé tenni az ágazat vállalatait, és a koronavírus-járványt követő gazdasági válság szíven döfte az olajpalaüzletet - írja a CNN. A krízis miatt bezuhant olajkereslet párosulva a szaúdi-orosz olajárháborúval padlóra vitte a fekete arany árát, miközben az olajpalaipar még alig törlesztette korábban felvett gigantikusan nagy hiteleit. A csődhullám borítékolható és a koronaválság utáni jövő sem ígér jobbat, mert a befektetői tőke a zöldenergia felé fordul.

Az amerikai olajpala-vállalatok 30 százaléka technikailag fizetésképtelenné válik, amennyiben az olaj világpiaci ára 35 dollár/hordóra csökken - állítja a Deloitte tanácsadó cég friss jelentése. Ez azt jelenti, hogy a rétegrepesztéses technológiával termelő vállalatok jövőbeni várható értéke, jövedelemtermelő képessége alacsonyabb lesz, mint teljes adósságuk. Még rosszabb a helyzet 20 dolláros olajárral számolva: ez esetben az ágazat cégeinek fele lenne technikai csődben. További rossz hír, hogy a 35 dolláros árnál a cégek 20 százaléka pénzzavarba kerül. Áprilisban a tárolókapacitások hiánya miatt egy pillanatra a negatív tartományban is megfordult az észak-amerikai WTI ára, július közepére ez és a londoni Brent is a 40 dollár/hordó körüli árszintre kúszott fel.

Dicsőséges forradalom és gyors bukás

Részben a 2008-2009-es gazdasági válság nyomán történelmi mélypontra került kamatoknak köszönhetően az olajpala-vállalatok a befektetők kedvenceivé váltak az elmúlt évtizedben. A befektetéseiknek köszönhetően gyorsan javult a rétegrepesztetéses olajkitermelés technológiája, az innováció folyamatosan szorította lefelé azt az olajárat, amelynél az új módszerrel költséghatékonyan lehet felszínre hozni a fekete aranyat. A kitermelés felfutásának köszönhető nagy bevétel azonban illuzórikus: nem profitot termel, hanem jó esetben a felvett kölcsönök fedezetét. Az ágazat ugyanis - a Deloitte számításai szerint - 300 milliárd dollár hitelt nyelt el 2010 óta.

A koronaválság okozta recesszió és a vele járó alacsony energiaárak azonban még a legnagyobb olajmultikat is leírásokra kényszerítik. A BP július elején arra figyelmeztetett, hogy 17,5 milliárd dollárral csökkenti olaj- és gázkészletei értékét, ami a cég teljes eszközértékének hat százaléka. Az ExxonMobil 1999 óta először jelentett veszteséget az idei első negyedévben, és 2,9 milliárd dollár mínuszt számolt el értékcsökkenésekre hivatkozva.

A Deloitte szerint az olajpalaipar szintén kénytelen lesz leírni eszközei értékét, mégpedig 300 milliárd dollár értékben. Más szóval: a felvett hitel tőke részének annak rendje és módja szerint a fenekére vernek. Ezt hívják hitelezői kockázatnak. Ez nem jelenti azt, hogy a cégek folyamatos működése leáll, hiszen vannak bevételeik, amiből fizetik a költségeiket, beleértve az utóbbiakba a hiteltörlesztést is, ám a pénzügyi befektetők csak a pénzükre számolt kamatokra számíthatnak.

Csődhullám indult

Idén, az év közepéig 18 olaj- és gázvállalat ment csődbe, szemben a tavalyi összesen 20 céggel - derült ki az S&P Global Ratings összesítéséből. Ebből tucatnyi esik az USA-ra, köztük olyan korábbi palasztár, mint a Whiting Petroleum vagy a Diamond Offshore offshore olajkútfúró vállalat. Kisvártatva követheti ezeket a Chesapeake Energy, az olajpalaipar úttörő vállalata, amely július elején elmulasztotta 13,5 millió dollár hitelkamat kifizetését, és 30 napra csődvédelem alá került.

A pénzügyi bajok utat nyitnak az előtt, hogy a nagyok kiszemezgessék a kicsik közül azokat, amelyeket érdemes felvásárolni. A Chevronnak és az ExxonMobilnak, a két legnagyobb amerikai olajvállalatnak lenne pénze erre, ám a Deloitte arra figyelmeztet, hogy az olajmezők feltárásával és kitermelésével foglalkozó vállalatoknak csak 27 százaléka értékes felvásárlási célpont. A mai bizonytalan üzleti környezetben kalandor viselkedésnek számítana kockázatot vállalni. Az Occidental Petroleum tavaly megnyerte az árversenyt az Anadarko Petroelum felvásárlásáért a Chevronnal szemben, ám idén nehézségei támadtak az ennek érdekében felvett hitel törlesztésével.

És az ágazat hosszabb távú kilátásai sem jobbak: a befektetői tőke a zöldenergia felé fordul. New York, London és más nagyvárosok, közintézmények, egyetemek jelentették be, hogy kivonják megtakarításaikat a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó iparágakból. Még a Vatikán is arra biztatja a katolikus híveket, hogy ezt tegyék. Eközben nagy kérdés, hogy a világgazdaság növekedése és ezzel az olajkereslet hogyan alakul.

Fagyos hírek az LNG-ről

A világon az előkészítés fáziságában lévő 45 folyékonygáz-projekt közül 20-at elhalasztanak fejlesztők a szükséges pénzforrás hiánya miatt - idézte a Global Energy Monitor hírét a bicmagazine.com. Ez óriási változás ahhoz képes, milyen nagy reményeket fűztek a fejlesztők az elmúlt években az LNG-hez. A folyékonygáz-üzlet infrastruktúrájának fejlesztése egyre kevésbé vonzó gazdasági szempontból - véli Andrew McDowell, az Európai Befektetési Bank (EIB) elnökhelyettese.

Különböző fejlesztők 160-170 milliárd dollárt szántak LNG-export-terminálok építésére 2019-ben, ami háromszorosa volt a 2018-as 65 milliárdnak - derül ki iparági számításokból. Összesen 758 milliárd dollárnyi olyan beruházásról szóltak hírek, amely már az előkészítés szakaszában tartott. Az elhalasztott 20 projekt azonban leradírozott ebből 292 milliárd dollár, a teljes összeg 38 százalékát. A Reuters információja szerint a halasztás meghatározatlan időre szól.

Az LNG-fejlesztések jelentős állami és nagyvállalati támogatást élveznek az USA-ban és Európában, részben politikai okok miatt - mivel az orosz gáz visszaszorítását ígérik -, részben gazdasági megfontolásból. Az elemzők azt jósolták, hogy a folyékony gáz iránti kereslet valamikor a következő évtizedben nagyobbá válik a kínálatnál, ami, ugye, zsíros profittal kecsegtet. Az év elején 12 vállalat jelezte, hogy 2020-ban dönteni fog arról, épít-e LNG-export-terminált az USA-ban - derült ki a Reuters összesítéséből -, ám az év közepére ez négyre csökkent. És elemzők csak egy projekt folytatására számítanak a következő hónapokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.07.13 08:59

@atombandi:
"Szoval nem kell messze keresni a hulyet, ott lakik ugyanabban a zsakfaluban, ahol te. Eleg a tukorbe nezned."

Az, hogy te reggelenként 1 hülyét látsz a tükrödben az tény de ebből általánosítást levonni?
:D

S1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.07.13 00:21

@krix7:
Szerintem meg te vagy a hulye, mert bedoltek a clickbait cimnek. Az, hogy bedol az olajtermelo cegek fele 20$-os olajarnal, az nem csak a palaolajra igaz. Ott bizony rentegeg kut fog csodbe menni, csak amig az oroszoknal 1-2 nagy konzorcium lenyeli a veszteseget, nyugaton ez csodesemenyt jelent.

A LNG meg raadasul tok nincs buko pozicioban. A novekedes irama lassul, ami szinten az ar fuggvenye. Ha megint megugrik a gaz ara, akkor hirtelen megint szarnyalas lesz belole a kattintasra vadaszo oldalak szerint. En azt olvastam ki a cikkbol, hogy iden tovabb no a LNG forgalma. Ez pedig annyira nem is rossz dolog egy koronavirus jarvany kozepette. Szoval nem kell messze keresni a hulyet, ott lakik ugyanabban a zsakfaluban, ahol te. Eleg a tukorbe nezned.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.07.12 22:25

@Józsi2222:
Te elmebeteg!
Te a 2 szavas mondatokat se érted nem még az összefüggéseket!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.07.12 22:23

@Józsi2222:
Azért kérek linket te marha, hogy ne azt lássam, amit te belegondolsz!
:D
Mert mindig az van, hogy én írok valamit re meg nem idézel tőlem, hanem saját szavaiddal vartyogsz vissza valamit belőlük, persze olyan értelmezéssel, ahogy az neked testszik!

"Én csak ezek értelmét világítottam volna meg neked."

A te sötét elméddel ez lehetetlen vállalkozás!
:D
Te elmebeteg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.07.12 21:10

Kár még temetni az LNG-t. A piac tisztulni fog, az kétségtelen, sokan csődbe mennek majd, de sokan talpon is maradnak, és megnövelik a technológiai hatékonyságukat. "Nagy sikerből bagy bukás" ez áll a megújulókra is. Amikor a userek majd megérzik a zsebükön, hogy egy méregdrága, megbízhatatlan szarral átverték őket. Németországban már így van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html