Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakosság többsége Szlovákiában a veszteséges szánbányászat fokozatos felszámolását szorgalmazza - idézte a pozsonyi Új Szó  Ivana Kohutkovát, a Greenpeace Slovensko igazgatóját. A környezetvédelmi szervezet, a Median SK közvélemény-kutató intézettel végzett felmérést.

A megkérdezettek 60 százaléka a hazai szénbányászat felszámolását tartja a legjobb megoldásnak, 64 százalékuk a szénerőműveket is bezáratná. Hetven százalékuk fejezte ki az elégedetlenségét azzal, hogy a kormány az adókon keresztül a lakossággal fizetteti meg a veszteséges szénbányák lélegeztetőgépen tartását.

Ugyanakkor legtöbben nem anyagi okok miatt, hanem a szénbányászat által okozott környezeti károk és az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásai miatt szorgalmazzák a bányák bezárását.

A felmérésből kiderült, hogy az emberek csaknem háromnegyede a megújuló energiaforrásokban látja a jövőt, míg a földgázra csak a 14, a szénre pedig az öt százalékuk voksol. Tízből kilencen gondolják azt, hogy a kormány nem tesz eleget a megújuló energiaforrások bevezetése érdekében.

A fotó forrása: Pixabay