Nem engedik el a lengyelek nemzeti kincsüket

A lengyel szénbányászat hosszú-hosszú jövő előtt áll annak ellenére, hogy a szén a múlt energiahordozója. A társadalom szíve azonban meghasadna, ha fel kellene adniuk a bányászkodást.
Barabás Júlia, 2020. augusztus 6. csütörtök, 19:21
Fotó: Pixabay

Jacek Sasin lengyel miniszterelnök-helyettes, államminiszter a Dziennik Gazeta Prawnának azt nyilatkozta, hogy a szénenergia felhasználásának Lengyelországban 2050-ben, sőt, lehet, hogy csak 2060-ban lesz vége. Ma a piac lehetővé teszi, hogy a biztosíthassák a szénbányászat és a szénerőművek finanszírozását 2040-ig. A bányászat fejlesztésére két hónapon belül tervet ki kell dolgozniuk - derül ki a Business Insider Polska.

Komoly változásokról van szó - mondta Sasin -, ezért nem szabad elsietni a döntéseket. A Lengyel Bányatársaság (PGG), egyetértésben a minisztériummal, garanciát kapott a működésére az elkövetkezendő években. A szénbányászat fenntartását a felszámolással szemben mutatkozó komoly társadalmi ellenállás indokolja.

Sasin elmondta, hogy már készítettek tervet az energetikai cégek átalakítására is. Ezek végrehajtását csak  külső pénzügyi segítséggel lehet végrehajtani. Ugyanakkor ameddig a szénre koncentrálnak, addig nem lehet igénybe venni a külső uniós segítséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.08.07 14:34

A szén egy megbízható energia forrás, de az kétségtelen, hogy szükség van néhány innovatív megoldásra, hogy környezet barátabb legyen. De ilyenek vannak és fejleszthetők is. Pl. fejlett szűrők, okosabb kazánok, stb. Kár ezt még annyira temetni. Ezt csak a sötétzöldek nyomják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html