Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legközelebbi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára április eleje óta először süllyedt 70 dollár alá, míg a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára március eleje óta először ment vissza 60 dollár alá - írta az MTI.

Október 3-án a Brent 86,74 dolláron, a WTI pedig 76,90 dolláron négyéves csúcson is járt, míg pénteken eddigi napi minimumán a Brent 69,15 dolláron, a WTI pedig 59,28 dolláron forgott, ami azt jelenti, hogy a Brent jegyzése 20,28 százalékkal, a WTI-é pedig 22,92 százalékkal esett vissza az október eleji rekordokhoz képest.

Október elején amiatt drágult jelentősen az energiahordozó, mert a befektetők attól tartottak, hogy az Irán ellen újra bevezetett amerikai büntetőintézkedések következtében jelentős mennyiség esik ki a globális kínálatból, ez pedig a tartalékok leapadásához és egyes régiókban pedig hiányhoz vezethet.

Más nagy olajkitermelők, köztük a legnagyobbak, így Szaúd-Arábia, Oroszország és az Egyesült Államok, azonban növelték a kitermelést, ami több mint ellensúlyozta az iráni kőolaj kiesését. A három legnagyobb kitermelő ország csúcsra vagy csúcs közelébe járatta az olajbányászatát, és együttesen napi több mint 33 millió hordó olajat hoz fel a földfelszínre.

Mindeközben az iráni olajipart sújtó, november 4-től érvényes szankciók a vártnál kevésbé bizonyultak szigorúnak. Az Egyesült Államok hat hónap haladékot adott az iráni olaj legnagyobb vásárlóinak, így a kínálat kevésbé szűkült.

Pénteken közép-európai idő szerint dél körül a januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,27 százalékos mínuszban, 69,75 dolláron, a decemberi WTI pedig 1,48 százalékos veszteségben, 59,77 dolláron forgott.