Portugáliában egyre nehezebb benzinhez jutni, miután hétfőn mintegy 800, veszélyes anyagot szállító teherautó-sofőr szüntette be a munkát.

A benzinkutaknál szerte az országban hosszú sorok alakultak ki, szerdára több száz töltőállomás zárva maradt. A három napja tartó sztrájk miatt az ország egyes részein üzemanyaghiány alakult ki.

Energiaválság

A portugál kormány kedd éjszaka energiaválságot hirdetett, miután arra kényszerült, hogy felszólítsa a sofőröket, hogy vegyék fel a munkát, mert a portugáliai repterek üzemanyag-készlete vészesen fogyatkozni kezdett, és legkevesebb egy járatot törölni is kellett.

A portugál hatóságok felszólították a sztrájkoló sofőröket, hogy biztosítsák a szolgáltatás minimális szintjét, és szállítsanak benzint a kórházakhoz, a repterekhez és a vészhelyzeti szolgáltatókhoz, valamint biztosítsák a lisszaboni és portói benzinkutak számára az átlagos napi készlet 30 százalékát.

Súlyos károk lehetnek

A kormány szerint azonban nagyobb készletekre lehet szükség, ha el akarják kerülni a súlyos gazdasági károkat.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a portugál kormány szerdai közlése szerint a sztrájkoló sofőrök beleegyeztek az alapvető készletek biztosításába a vészhelyzeti szolgáltatók, úgymint a kórházak és repterek számára, a sztrájk azonban folytatódik.

A teherautó-sofőrök magasabb fizetést és rövidebb munkaidőt szeretnének. A munkáltatók és a sofőrök szakszervezetének kedd esti tárgyalása eredmény nélkül zárult.