Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az átszámítva 24 milliárd euró (7400 milliárd forint) értékű projekt részeként 900 kilométer hosszú gázvezetéket építenének ki Brit Columbia tartományban Lelu sziget és a tartomány túlsó végén fekvő Hudson's Hope település között. A vezetéken évente 19 millió tonna LNG-t szállítana a Petronas Ázsiába.

A tervet élénken ellenzik környezetvédő csoportok és a kanadai őslakosok. Utóbbiak elsősorban a halállományért aggódnak, a vezeték tervezett nyomvonala ugyanis egy olyan szigetcsoporton keresztül halad majd, ahol az egyik fő bevételi forrás a lazachalászat. A környezetvédők fő ellenérve, hogy a cseppfolyósgáz-üzem nagyon megnöveli az üvegházhatású gázok kibocsátását.

"Fontos feladatunk, hogy piacot találjunk Kanada erőforrásainak" - mondta Jim Carr, nemzeti erőforrásokért felelős miniszter magyar idő szerint szerda hajnalban, a kanadai kormány döntése után. Ugyanakkor hozzátette: "A gazdasági prosperitásnak kéz a kézben kell járnia a környezet védelméért való felelősséggel".

A kormány 190, jogi kötőerővel bíró feltételhez kötötte a projektet, hogy minimalizálja az építkezés környezetre gyakorolt hatását.

Sokan ugyanakkor kételkednek abban, hogy a projekt valaha is megvalósul, mert a csökkenő nyersanyagárak miatt a Petronas is igyekszik minimalizálni a költségeit - idén év elején 12 milliárd dolláros, négyéves megtakarítási programot hirdetett -, ráadásul tavaly megtorpant a malajziai gazdaság 2009 óta tartó, töretlen bővülése.