Engedhet az EU a brit határvitában

Valamelyest módosíthat az Európai Unió a Brexit-tárgyalások egyik legfőbb vitás kérdésének számító ír-északír határellenőrzés ügyére vonatkozó megoldási javaslatán, hogy politikailag elfogadhatóbb legyen a brit kormány számára - közölte az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 5. szerda, 14:16
Fotó: AFP

Danuta Hübner arról számolt be, hogy még "nyitottak bizonyos változtatásokra" a határellenőrzési probléma megoldására szolgáló uniós javaslatot illetően.

"Az Európai Uniónak soha nem állt szándékában, hogy az Egyesült Királyság területi épségét fenyegesse az úgynevezett óvintézkedési megoldással" - hangsúlyozta Hübner, emellett azt is elmondta, egyfajta politikai biztosíték egészíthetné ki a megoldási javaslatot az EU részéről.

Továbbá kiemelte, hogy az ír-északír határellenőrzés kérdésének megfelelő rendezése előfeltétele a szigetország rendezett kiválásának.

Brüsszeli diplomáciai források arról számoltak be, hogy Michel Barnier uniós brexit-ügyi főtárgyaló hasonló javaslatot terjesztett nemrég a bennmaradó tagállamok kormányai elé.

A bizottsági "óvintézkedési" tervezete értelmében Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak, s a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá addig, amíg a későbbiekben esetleg nem találnak más megoldást arra, hogy miként lehetne elkerülni a határellenőrzés visszaállítását az Ír-szigeten az Egyesült Királyság uniós kilépését követően. A brit kormányfő azonban leszögezte: soha nem lesznek hajlandóak ennek elfogadására, ez ugyanis az ország alkotmányos integritását fenyebetné.

A Politico brüsszeli hírportál eközben arról írt, hogy az Európai Bizottság előző héten arra figyelmeztette a huszonheteket, hogy képviselőik ne vegyenek részt a britek által kezdeményezett kétoldalú tanácskozásokon, London célja ugyanis az "oszd meg és uralkodj" elvén alapuló taktikával, hogy "kisiklassa" az uniós tárgyalási stratégiát, félreállítva a bizottságot.

Amennyiben nem sikerül időben megállapodásra jutni, akkor az Egyesült Királyság bármiféle egyezség nélkül kényszerül kiválni jövő márciusban az Európai Unióból.

A fotón az észak-ír-brit határ látható, forrása: Paul Faith/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK