Ennek a hírnek örültek meg Amerikában

Nem volt nagy lelkesedés a Fed döntéshozói között arra, hogy már júniusban belekezdjenek a szigorításba - legalábbis ez derült ki az amerikai jegybank szerda este közzé tett, legutóbbi nyíltpiaci bizottsági ülésének jegyzőkönyvéből. A piac mindenesetre megörült a hírnek, a Wall Street-i indexek pluszba lendültek, de a lendület nem tartott sokáig.
Napi.hu, 2015. május 20. szerda, 21:25
Fotó: Reuters

A jegyzőkönyvből kiderült a döntéshozó testület, a FOMC tagjainak többsége a márciusinál is kevésbé lelkesedett a júniusi szigorítás megkezdése iránt. A jegybankelnökök közül csak "néhányan" godnolták, hogy a gadzasági adatok oly mértékben javulnak, hogy a következő, június 16-17-i ülésen elkezdhetnék a kamatemelést. Márciusban még "számos" tisztviselő támogatta a júniusi lépést - írja a Marketwatch.

Az április 29-30-i ülés jegyzőkönyve az mutatja, hogy "többen" azt valószínűsítik a jegybanknál, júniusban túl korai lenne a kamatot emelni, de általánosságban nem is zárták ki a lehetőséget.

A Fed korábban azt mondta, hogy akkor kezdik el a szigorítást, ha a munkaerőpiac javulása folytatódik és megfelelő biztosítékot látnak arra, hogy az infláció visszatér a 2 százalékos cél közelébe.

Összességében a Fed tisztviselők "többsége" úgy gondolja, hogy az első negyedéves gyenge növekedés átmeneti, a gadzdaság visszaáll egy mérsékelt ütemre, amivel egy, az év második felére valószínűsíthető kamatemelést sejtetnek. Nem teljesen egyeztek nézeteik azonban az év eleji lassulás tartósságát, illetve átmeneti voltát illetően.

Csak néhány amerikai jegybankár kérdőjelezte meg, hogy a Fed elég stimulust ad-e a gazdaságnak és csak néhányuk figyelmeztetett a közeljövőbeli kamatemelés veszélyei miatt.

A döntéshozók úgy vélték, hogy a kötvénypiacok negatív reakciójának kockázatát óvatos kommunikációval csökkenthetik. Ennek fényében volt olyan javaslat, hogy előre jelezzék a piacoknak a közeljövőbeli emelés lehetőségét. Ezt a javaslatot azonban elvetette a többség.

Piaci elemzők körében a dokumentum tartalmának ismeretében kialakult vélemény szerint a Fed valószínűleg decemberben vág bele a monetáris szigorításba.

A hírt követően a Wall Street-i indexek emelkedésnek indultak, a Dow ennek hatására ledolgozta a kezdeti veszteségeit, ám onnan hamar visszatért a veszteséges zónába. Az amerikai zárás előtt 40 peccel már újra 0,2 százalékos mínuszban járt. Az S&P 500-nál is hamar elfogyott a jó hírből fakadó lendület, a mutató visszasüllyedt veszteségbe, 0,1 százalékos mínusznál járt. A Nasdaq sem tudta tartani magát a pluszos zónában, az előző napi zárószintjénél ingadozott.

HOZZÁSZÓLÁSOK