Bár Olaszország gazdasága nehézségekkel küzd, egy dologban nem lehet elvenni tőle az abszolút vezető szerepet: a fagyiban. A Bloomberg összeállítása szerint az olasz fagylaltkészítők tavaly 595 millió liternyi fagylaltot készítettek, ami az egész európai termelésnek mintegy 19 százaléka. Ebből mintegy 6,8 milliárd gombóc jön ki - jegyzi meg a Bloomberg.

A fagyiranglistában a második helyen Németország áll 515 literrel. (Magyaország a 12. legtöbb fagyit előállító nemzet az EU-ban.)

A Bloomberg szerint az országban több mint 19 ezer fagyizó van, és számuk minden évben nő. A fagylaltot áruló üzletek száma például Milánóban tavaly 4,6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Ezek az üzletek a legtöbbször kis, családi vállalkozások, éves bevételük 1,4 milliárd euró évente és közel 69 ezer embert foglalkoztatnak orászágszerte - derül ki a Confcommercio, Olaszország legnagyobb üzleti szövetsége auguszusi jelentéséből.

Forrás: Eurostat, Bloomberg

Külföldre már nem nagyon jut

A fagylaltexportban már nem Olaszország a trónbitorló. Az olaszok átlagosan egyébként 100 gombóc fagyit fogyasztanak el évente, így külföldre már nem sok marad szállítani - jegyzi meg a hírgynökség. Exportban Olaszország a negyedik helyre szorul vissza Németország, Franciaország és Belgium mögé.

A Medicieknek köszönhetjük?

A fagylaltszerű fagyasztott készítmények története egyébként egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza, népszerű desszertté Caterina De' Medici tette a firenzei reneszánsz idején - írja a Bloomberg. A Mediciek a 16. században meghirdettek egy versenyt a valaha látott legszokatlanabb ételre, amelyet a történelmi feljegyzések szerint egy Ruggeri nevezetű szakácsmester nyert, aki jeget, cukrot és gyümölcs ízeket kevert össze.