Az unió statisztikai hivatala pénteken közölte, hogy az Európai Unióban szezonálisan kiigazítva 0,4 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévi 0,5 százalékkal szemben, míg az euróövezetben 0,6 százalékról 0,3 százalékra lassult a növekedés üteme.

A múlt év második negyedével összevetve az unió egészében 1,8 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,6 százalékkal bővült a GDP. Az első negyedévben éves szinten 1,8 százalék, illetve 1,7 százalék volt a növekedés üteme.

Az előzetes gyorsbecslés 17 tagállam adatain alapul, amelyek az EU bruttó hazai termékének 91 százalékát, az euróövezet GDP-jének pedig 94 százalékát adják.

Az Eurostat 2016. április 29-étől az egyes negyedévek végét követő harmincadik nap közelében teszi közzé az euróövezet és az Európai Unió bruttó hazai termékére vonatkozó előzetes negyedéves gyorsbecslését.

A gyorsbecslésben az Eurostat nem közöl az egyes tagországokra lebontott adatokat, de elemzők az eurózóna növekedési ütemének megfeleződését elsősorban a francia gazdaság stagnálásának tudják be. A francia statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy a GDP növekedési üteme a második negyedévben nullára csökkent az előző negyedévi 0,7 százalékról.