Ennek örülhetnek Merkelék

A német GDP idén 1,9 százalékkal növekedhet a DIW Berlin gazdaságkutató intézet legfrissebb prognózisa szerint, korábban 1,5 százalékot vártak.
Domokos László, 2017. szeptember 7. csütörtök, 18:04
Fotó: Pixabay

A DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) csütörtökön kiadott közleménye szerint a vártnál jobb első féléves adatok alapján javított a GDP-növekedési előrejelzésén.

A németországi vállalatok rendelés-állománya az utóbbi időben megemelkedett, az ipari ágazatok széles körében nőtt a termelés, az üzleti hangulatindexek kiemelkedő értékeket mutatnak. Mindez jórészt a növekvő exportnak köszönhető. A világgazdaság ismét lendületbe jött, amiből a német termékek is tudnak profitálni - írta elemzésében a gazdaságkutató.

A növekedést a lakossági fogyasztáshoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások is támogatják. A lakossági fogyasztás emelkedik, a foglalkoztatás javul és ez pozitív hatással van a bérek alakulására is. Mégsem fenyeget a gazdaság túlfűtötté válása, mert a vállalatok alacsony beruházási hajlandósága csökkenti a német gazdaság versenyképességét hosszútávon - vélik a DIW szakértői.

Marcel Fratzscher, a DIW elnöke az oktatás, a közlekedési infrastruktúra és az adatátviteli hálózatok fejlesztésére irányuló beruházások növelését sürgette, a német gazdasági növekedés anélkül nem lesz tartós - emelte ki a szakértő.

A DIW álláspontjával nem egyeznek a kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW) gazdaságkutató intézet csütörtökön kiadott növekedési prognózisában leírtak.

A kieli intézet szakértői az idei évre a korábbi 1,7 százalék helyett jelenleg 2,0 százalékos németországi gazdaságbővülést prognosztizálnak, 2018-ra pedig immár 2,0 százalék helyett 2,2 százalékos növekedést jósolnak. A kieli intézet vezetője, Stefan Kooths hozzátette: a német gazdaságot a túlfűtötté válás veszélyezteti, a túl gyors növekedés emeli egy későbbi, fájdalmas korrekció bekövetkezésének lehetőségét - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK