Ennél nagyobb csapást nem szenvedhetnek el az oroszok

Oroszországban az év elejétől jelentősen drágul a vodka és más szeszes italok ára is nő. Eközben virágzik az oroszok kedvenc italának fekete előállítása és -kereskedelme, így a fogyasztás nem csökken.
Barabás Júlia, 2020. január 3. péntek, 07:30
Fotó: MTI/AP

Az új oroszországi szabályozás szerint fél liter vodkákért hét százalékkal kell többet fizetni januártól, mint 2019-ben - derül ki a lenyel Rzeczpospolita cikkéből. Így 433 rubelre (2000 forint) drágul az oroszok kedvenc italának legalapvetőbb mennyisége. A brandi 2,6 százalékkal lett drágább, a konyak nagykereskedelmi ára 359 rubelra emelkedett, ami 6,2 százalékos növekedés.

A szakértők az áremelés dacára nem várják a fogyasztás érdemi csökkenését, nem kis részben azért, mert Oroszország közép-ázsiai köztársaságaiban virágzik az illegális szeszfőzés. Az ország legszegényebb területein, Dagesztánban, Csecsenföldön termelik meg a hozzáférhető vodka közel felét - nem véletlenül. Ott ugyanis józan muzulmánok dolgoznak feketén, akik lopnak. Az üzletet korrumpált hivatalnokok védik és bűnözői csoportok ellenőrzik. Az orosz termelők évek óta figyelmeztetnek a helyzet veszélyességére, de a Kreml ha tett is valamit ez ügyben, semmit sem ért el.

A legális vodkatermelés csökkenése és az illegális növekedése a büdzsének körülbelül 150 milliárd rubel veszteséget okoz. Ez csupán az adóbevételek kieséséből fakad, nem tartalmazza azt a hatalmas összeget, amit a betegszabadságok költségében és a termelékenység romlásában kell megfizetnie Oroszországnak a túlzott alkoholizálás miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.01.03 08:53

Ha-ha-ha.....

Hamarabb lesz a hiéna vegetáriánus, mint az, hogy az oroszok leszokjanak a piálásról. A szesz árának drasztikus emelése ugyanazt fogja eredményezni, mint amikor sok évvel ezelőtt korlátozták a szeszhez jutás. Akkor azt vették észre, hogy drasztikusan megnőtt a fogkrém vásárlása, először nem értették, de kiderült, hogy a debil ruszki abból is tud szeszt csinálni, és persze szépen fogyott a fékfolyadék és minden olyan anyag amiben alkohol volt....és persze szépen hullottak is a jó minőségű pancsolt szeszektől. Volt olyan, hogy egy településen több, mint 20 ember pusztult el 1 nap alatt mérgezésben.

Drága Vlagyimir Vlagyimirovics, hát maga már nem gyerek, sőt öreg ember. Hát nem tanult semmit az orosz néplélekről és a nép alapvető szükségleteiről ? XDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html