Az új oroszországi szabályozás szerint fél liter vodkákért hét százalékkal kell többet fizetni januártól, mint 2019-ben - derül ki a lenyel Rzeczpospolita cikkéből. Így 433 rubelre (2000 forint) drágul az oroszok kedvenc italának legalapvetőbb mennyisége. A brandi 2,6 százalékkal lett drágább, a konyak nagykereskedelmi ára 359 rubelra emelkedett, ami 6,2 százalékos növekedés.

A szakértők az áremelés dacára nem várják a fogyasztás érdemi csökkenését, nem kis részben azért, mert Oroszország közép-ázsiai köztársaságaiban virágzik az illegális szeszfőzés. Az ország legszegényebb területein, Dagesztánban, Csecsenföldön termelik meg a hozzáférhető vodka közel felét - nem véletlenül. Ott ugyanis józan muzulmánok dolgoznak feketén, akik lopnak. Az üzletet korrumpált hivatalnokok védik és bűnözői csoportok ellenőrzik. Az orosz termelők évek óta figyelmeztetnek a helyzet veszélyességére, de a Kreml ha tett is valamit ez ügyben, semmit sem ért el.

A legális vodkatermelés csökkenése és az illegális növekedése a büdzsének körülbelül 150 milliárd rubel veszteséget okoz. Ez csupán az adóbevételek kieséséből fakad, nem tartalmazza azt a hatalmas összeget, amit a betegszabadságok költségében és a termelékenység romlásában kell megfizetnie Oroszországnak a túlzott alkoholizálás miatt.