Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint februárban 19 millió 969 ezren voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 15 millió 620 ezren az euróövezetben.

Az előző hónaphoz képest az unióban 96 ezerrel, az euróövezetben pedig 56 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz képest az EU-ban 1 millió 737 ezerrel, az euróövezetben pedig 1 millió 101 ezerrel kevesebb ember volt állás nélkül.

Az euróövezetben januárban a decemberivel azonos szinten, 9,6 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, ami 2009 májusa óta a legalacsonyabb érték.

A 28 tagú Európai Unióban a munkanélküliségi ráta 8,1 százalékra süllyedt a decemberi 8,2 százalékról, ami 2009 januárja óta a legkedvezőbb mutató.

Egy évvel korábban, 2016 januárjában az euróövezetben 10,4, az unióban pedig 8,9 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.

Az Eurostat országonkénti bontású statisztikája novemberig teljes, Görögország és Nagy-Britannia esetében a decemberi és januári, míg Észtország és Magyarország esetében a januári mutató hiányzik.

Januárban a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 3,4 százalékot Csehországban regisztrálták, majd Németország (3,8 százalék), Magyarország (decemberben 4,3 százalék) és Málta (4,4 százalék) következik. A legmagasabb Görögországban volt, 23,0 százalékos (még novemberi adat), illetve Spanyolországban 18,2 százalékos. (Itthon a munkanélküliek ötöde fiatal.)

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon decemberben 198 ezer volt a munkanélküliek száma, szemben az egy évvel korábbi 280 ezerrel, a munkanélküliségi ráta pedig 6,2 százalékról 4,3 százalékra süllyedt egy év alatt.

Az Eurostat összehasonlításul közölte az amerikai adatot is: eszerint az Egyesült Államokban januárban 4,8 százalékot ért el a munkanélküliségi ráta, míg decemberben 4,7 százalékot, tavaly januárban pedig 4,9 százalékot tett ki.