Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európában használt mikrohullámú sütők összesen 6,8 millió autóval egyenértékű szén-dioxidot bocsátanak ki - írja a manchesteri egyetem kutatóinak egyik tanulmányát idézve a G7 portál. Nem közvetlenül, hanem a felhasznált áram előállítása, illetve a készülékek gyártása és hulladékkezelése kapcsán.

A mikrohullámú sütők egy évben összesen 9,4 terawattóra energiát használnak fel Európában, ami akkora mennyiség, mintha három nagyobb méretű gázerőmű csak azért dolgozna, hogy ezt az igényt kielégítse. A sütők ára csökken, ami segíti az elterjedésüket. Egy mikrót húsz éve a vásárlók még 10-15 évig használtak, ma azonban már csak 6-8 évig, pedig ennél elvileg jóval többet bírnának.

A szerzők ezzel nem azt akarták közölni, hogy a mikrók környezetszennyezőek, csak arra akarták felhívni a figyelmet, hogy jobban is lehetne használni őket. A mikrók összességében elenyésző hatást gyakorolnak a környezetre az autókhoz képest - írta a G7.

A mikrosütő mára széles körben elterjedtté vált az európai háztartásokban, sőt két év múlva már évi 135 milliót adhatnak el belőle. (Mi hiányzik a magyar háztartásokból? - Itt a lista.)

A kép forrása: Shutterstock.