Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hamar szertefoszlott a remény, hogy érdemi enyhülés jöhessen az Egyesült Államok által kirobbantott kereskedelmi hadakozásban. Donald Trump elnök legutóbbi szereplésétől sokan azt remélték, hogy komolyabb előrelépésekről beszélhet, az optimisták a háború lezárásáról álmodozhattak.

Trump ehelyett ha nem is agresszívan, de ismételten a védővámok fenntartását, sőt, a rendszer kibővítését ígérte. Beszédében külön kiemelte, hogy a Kínára kivetett védővámokkal nagyon jól járt az amerikai mezőgazdaság, ami egyben a legfontosabb politikai háttérországát jelenti az elnöknek.

Miközben Trump továbbra is azt állítja, hogy szeretnének egy alkut, és amúgy haladnak a tárgylások az olyan továbbra is erősen vitatott kérdésekben mint a szerezői jogok és szabadalmak tisztelete Kínában, de egyáltaáln nem akart békülékenynek látszani.

Mások is kaphatnak védővámokat a nyakukba

Olyannyira nem, hogy az USA a jelek szerint nem csak kész fenntartani a viszályt, de akár újabb szintre is kész emelni a "hadkészültséget".

Védővámok lesznek más országok esetében is, amelyek rosszul bántak velünk. Nem is hibáztathatom őket, ha hagyták nekik, hogy ezt megússzák. Nem is értem hogy a korábbi vezetés ezt hogyan engedhette

- jelentette ki Trump.

Ez többek között érintheti az Európai Uniót, amit Trump már többször Kínához hasonlóan kritizált, amiért indokolatlan kereskedelmi előnyökre tett szeret az Amerikával való üzletelésben. Egy komolyabb védővám hullám, ami Európát célozza, leginkább a német autóipar számára jelenthet a mostaninál is nagyobb nehézségeket, Németország súlya miatt pedig az eurózóna egészére nézve is recessziós nyomást jelenthet. Ez pedig Magyarországnak sem jó hír.

Trump szavaira a részvénypiac többéves csúcsokról esett nagyot, miközben a dollár árfolyama relatíve stabil maradt.

Legalább nem kiabált annyira

Azt, hogy alapvetően politikai töltetet vél a teljes nemzetközi piac belelátni Trump minden megnyilvánulásába mi sem mutatja jobban, mint az olyan pozitív kommentárok, hogy Trump ugyan újabb védővámokról beszélt, de legalább nem kiabált annyira.

Amit most látunk az szóbeli dominanciának szánt viselkedés Kína irányába

- mondta Antje Praefcke, a Commerzbank szakértője.

Ismerve a Fehér Ház kiszámítható kiszámíthatatlanságát, a kereskedelmi háború menete is jó eséllyel attól függ, hogy miként alakul a Trump ellen indított impeachment eljárás. Amennyiben az elnök elmozdítását célzó jogi folyamat fenyegetőbbé válik, a Napi.hu által megkérdezett közgazdászok szerint a közvélemény figyelmének elterelésének érdekében újabb keménykedés várható Trumptól, jöhet akár az Európai Unióval való kereskedelmi feszültségek kiélezése is.

Mehetne Trump, csak ki jöjjön helyette

A Trump politikájára adott piaci reakciók alapján nagy a káosz az amerikai cégek körében azon a téren is, hogy igazából mit szeretnének.

Egyrészt tőzsdei zuhanást vizionálnak többen, ha egy olyan demokrata jelölt lenne az elnök, mint Elizabeth Warren, aki egészségügyi reformterve keretében komolyabban megadóztatná a gazdag társadalmi rétegeket és a pénzpiaci profitokat.

Más felmérések szerint a kereskedelmi háborút tartja sok cég a jövőjére nézve a legkomolyabb fenyegetésnek, ami épp Trump politikájának egyik központi eleme.

Közben az amerikai cégek nem hajlandóak beruházni, most, amikor soha nem látott pozitív munkaerőpiaci adatok vannak, magas lakossági kereslet mellett úgy, hogy történelmi mélységben vannak a forrásbevonási költségek.