Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtök reggelre kiderült, hogy a Belgiumnak nem sikerült az ellentéteket feloldania, így az egész EU-kanadai csúcsot törölték. Az FT szerint a tárgyalások csütörtökön folytatódnak ugyan, de nem lesz megegyezés a csúcs kitűzött idejére, amelyen Justin Trudeau kanadai miniszterelnök aláírta volna az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt, a CETA-t.

Mivel nem minden uniós tagállam áll készen arra, hogy aláírja a CETA-t, ezért az EU-Kanada csúcs nem kezdődik el ma a tervezett időben - jelentette ki Donald Tusk az Európai Tanács elnökének szóvivője, aki azt is hozzátette: "Kanada továbbra is kész akkor aláírni az egyezményt, ha Európa készen áll".

Az FT szerint Tusk hivatala a közleményt nem sokkal reggel fél 8-kor adta ki Brüsszelben. Szerda este még a döntéshozók abban reménykedtek, hogy az áttörésre van remény, de Vallónia vezetői - akiknek döntése nélkül nincs szabadkereskedelmi megállapodás - közölték este, hogy még tovább kell dolgozni a megegyezésen.

Eredetileg a belga politikusok a tárgyalásuk folytatását csütörtök délelőtt 10 órára tűzték ki, és Didier Reynders külügyminiszter lehetségesnek mondta, hogy egy órával később meglesz a közös belga álláspont, és az EU nagykövetei azonnal áttekinthetik azt. Ha áldásukat adták volna rá, akkor is a módosított megállapodástervezetet még vissza kellett volna vinni a vallon parlamentbe és más belga kormányhivatalokba. Ezért szerdán Paul Magnette vallon kormányfő úgy nyilatkozott: "Sajnáljuk, de lehetetlen lesz holnap (csütörtökön) megtartani az EU-Kanada csúcstalálkozót, bár semmiről nem lehet kijelenteni, hogy lehetetlen."

Belgium kormánya aláírná az egyezményt, de a vallon régió támogatása nélkül ezt nem teheti meg - emlékeztet az FT.