Az osztrák GDP a harmadik negyedévben 0,8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, a második negyedévivel megegyező ütemben. Az éves GDP-növekedés 2,8 százalék lett a harmadik negyedévben a második negyedévi 2,6 százalék után - írja az MTI.

Az Eurostat kritériumainak megfelelő szezonális és naptári kiigazítással a harmadik negyedévben 0,6 százalék volt a negyedéves osztrák GDP-növekedés a második negyedévi 0,7 százalék után. (Hiába a munkaerőhiány, külföldre segítik a magyar dolgozókat.)

Az osztrák gazdaság teljesítményének növekedése az ágazatok széles körére támaszkodik, a belső felhasználás és az exportágazatok teljesítménye egyaránt kivette belőle a résztét - állapítja meg a Wifo jelentése. A lakossági fogyasztás az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi 0,3 százalék után. A közszféra fogyasztása szintén 0,4 százalékkal bővült a harmadik negyedévben az előző negyedévi 0,2 százalékkal szemben.

Az export és az import 0,8 százalékkal nőtt a második negyedévi 1,3 százalék növekedés után.

A gazdasági növekedéshez a beruházások dinamikája is nagyban hozzájárult. A termelő-beruházások 0,7 százalékkal növekedtek negyedéves bázison a második negyedévi 1,3 százalék után.

Az ipar hozzáadott érték termelése 2,3 százalékkal, 2010 óta a legnagyobb ütemben nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévi 1,8 százalékkal szemben.

Az építőiparban a növekedés üteme kissé lassult, negyedéves összehasonlításban 0,5 százalékot ért el az előző negyedévi 0,7 százalék után.