Lecsapnának a járvány felelőseire, ha hagynák

Lassan összejön a szükséges többség az ENSZ-ben ahhoz, hogy vizsgálatot indítsanak annak kiderítésére, mi okozta az egész világot kiütő koronavírus-járványt. Mivel a vírus forrása Kína, a pekingi vezetés sárkánypózba merevedett.
Komócsin Sándor, 2020. május 18. hétfő, 14:33
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Több mint 120 ENSZ-tagország írta alá azt a petíciót, amely kezdeményezi, hogy a világszervezet indítson vizsgálatot a koronavírus-járvány forrásának és okainak kiderítésére - írja a Business Insider. A határozattervezetet Ausztrália kezdeményezte és néhány európai ország gyorsan csatlakozott hozzá. Miután a járvány kiindulópontja Kína, az ázsiai ország kínos helyzetbe kerülhet, ha elindul a vizsgálat. Ennek szellemében Peking álláspontja szerint korai még kutakodni.

Ahhoz, hogy az ENSZ döntsön az ügyben, kétharmados többségre van szükség a 194 országot tömörítő világszervezetben. Bár az ausztrálok ügyeltek arra, hogy ne emlegessék Kínát, átfogó, mindenre kiterjedő, alapos vizsgálatot javasolnak, ami kétségtelenül rossz fényt fog vetni az ázsiai országra, annak ellenére, hogy az elfogulatlan, pártatlan jelző is szerepel a szövegben. Greg Hunt ausztrál külügyminiszter arra számít, hogy a végül elfogadják a javaslatot.

A koronavírus jelenlegi tudásunk szerint 2019 novemberében a kínai Vuhan városában jelent meg. Állítólag egy vadállatok húsát is kínáló nyílt piacról indult útjára, ahol valamilyen állatról ugrott át az emberre, ám ez a teória még nem bizonyított. Hogy a kínai vezetés mennyire berágott a vizsgálatot kezdeményező ausztrálokra, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ezt követően büntetővámot vetettek ki az ausztrál árpa és marhahús kínai bevitelére. A kontinensnyi ország fő mezőgazdasági exportpiaca Kína.

HOZZÁSZÓLÁSOK