Enyhén emelkedtek a világ tőzsdéi

A negatív nyitás után emelkedni kezdtek az európai részvények tegnap, főleg a bankszektor és a nyersanyagtermelő vállalatok húzták felfelé az indexeket.
Kasnyik Márton, 2011. május 25. szerda, 19:02
Fotó:

Jót tett a hangulatnak, hogy a finn parlament végül elfogadta a portugál mentő csomagot, a brit GDP-adat pedig nem romlott tovább. A Commerzbank több mint 6 százalékot emelkedett, miután a Fitch Ratings közölte, hogy a német bankokat kevésbé fenyegeti a görög válság továbbterjedése; emelkedtek az adósságválságban meggyengült országok tőzsdéi is. Frankfurtban az E.On 2,5 százalékot, az RWE pedig 1,8 százalékot erősödött, miután egy lapértesülés szerint a német kormány az atomadó eltörlésén gondolkodik. Gyorsjelentésének csütörtöki közzététele előtt 1,8 százalékot esett a Burberry, a legnagyobbat, 9,3 százalékot azonban a Cable & Wireless Communications zuhant. A nap végén Londonban a Footsie 0,2 százalékot, a párizsi CAC−40 és a frankfurti DAX pedig egyaránt 0,3 százalékot mászott felfelé.

A tengerentúli tőzsdék ismét eséssel nyitottak, ám lapzártánk idején már bőven a pozitív tartományban jártak: a Dow és az S&P−500 0,3 százalékos, a Nasdaq pedig 0,6 százalékos pluszban állt. Főleg az energia- és a nyersanyagszektorok emelkedtek, a Caterpillar és a DuPont árfolyama is kiemelkedő mértékben javult. A Yahoo befektetőit megnyugtatta a cég vezetőinek az Alibaba-üggyel kapcsolatban kiadott állásfoglalása, 1 százalékkal javult a cég árfolyama. A fogyasztásérzékeny szektor részvényei azonban estek, köztük is kiemelkedően a Verizon Communications és a Kraft Foods. Az arany és az ezüst 3 százalékot drágult, de 1 százalékot meghaladóan emelkedett az kőolaj ára is a Nemzetközi Energiaügynökség olajkínálati jelentését követően, amivel a WTI hordónkénti jegyzése ismét 100 dollár fölé került.

HOZZÁSZÓLÁSOK