Az óvodák, az iskolák alsó tagozatai újra fogadhatják a gyerekeket, a kereskedelmi és szolgáltató egységek is kinyithatnak. A mozik, színházak, hotelek, éttermek és sportlétesítmények viszont január 7-éig még zárva maradnak - írja az MTI bécsi tudósítója.

Mindannyiunknak nehéz átvészelni a teljes zárlatot, de az új megbetegedések számának csökkenő tendenciája nyomán láthatjuk, hogy az hatásos volt - mondta a kancellár. Ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a járványnak még nincs vége, a vírus még itt van közöttünk, és még mindig magasak a fertőzéssel kapcsolatos számok - indokolta a kormányfő az óvatos újranyitást.

Kötelező a maszk az iskolákban

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai kinyithatnak hétfőn, a felső tagozatok és a középiskolák esetében viszont továbbra is marad a távoktatás. Ez alól csak az érettségiző osztályok jelentenek kivételt, a tanulóknak azonban kötelező lesz a maszkviselés az iskolában is.

A kereskedelmi egységek szigorú védelmi előírások betartása mellett december 7-én szintén kinyithatnak. A maszkviselésen túlmenően ugyanakkor azt is előírják, hogy 10 négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat az üzletben. Karl Nehammer belügyminiszter fokozott rendőri jelenlétet ígért a bevásárlóközpontokban, és arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg ne a nyitás első napján rohamozzák meg a boltokat, hiszen "bőven van még idő karácsonyig mindent beszerezni".

Az eddigi 24 órás kijárási korlátozás hétfőtől csak az este 8 és reggel 6 óra közötti időszakra terjed ki. A privát találkozások számát két különböző háztartás tagjai között 6 főben határozták meg, ezt a karácsonyi időszakban majd 10 főre szeretnék emelni.

A hazautazó magyaroknak a visszatéréskor karanténba kell menni

A nyári rossz tapasztalatok - amikor a fertőzések számának 30 százalékát a külföldről hazatérők tették ki - indították arra a kormányzatot, hogy a karácsonyi időszakra viszont szigorú beutazási korlátozásokat vezessenek be - hangsúlyozta a belügyminiszter. A beutazási korlátozások azokra az országokra vonatkoznak, amelyekben a 14 napos megbetegedési átlag - mely százezer lakosra vetített kétheti átlagot jelent - átlépi a 100-at.

Ez gyakorlatilag minden szomszédos országra igaz jelenleg. Ezzel az intézkedéssel a karácsonykor hazautazók tömegeit akarják visszatartani, megelőzendő az ünnepek utáni további behurcolást. Aki ennek ellenére az utazás mellett dönt, az Ausztriába való visszatéréskor 10 napos karanténnal kell számolnia, és csak a karantén 5. napján teszteltetheti magát. Az intézkedés december 19 és január 10 között lesz érvényben.

Síelni lehet, de megszállni és fogyasztani nem

Az elmúlt napokban politikai vitát is kavart téli turizmus kérdésében a Kurz kormány középutas megoldást választott: a sípályák, felvonók ugyan december 24-én kinyithatnak, a hotelek és vendéglátó egységek azonban zárva maradnak előreláthatóan január 7-éig. Ez azt jelenti, hogy síelni szabad, csak nem többnapos szabadság formájában - fogalmazott a kancellár.

Nem a német nyomásnak engedtek, hanem a járványgörbe alakulása - mely ugyan csökkenő tendenciát mutat, de még mindig túl magas - vezetett a döntéshez - tette hozzá a kormányfő. Az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt reggel 6 és este 7 között. A lokálok, bárok, éjszakai szórakozóhelyek pedig zárva maradnak.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábban többször azt mondta, hogy Ausztriát járványügyben "laboratóriumnak" tekinti. Még áprilisban arról beszélt, hogy "van egy nagy méretű laboratóriumunk, Ausztria, ahol minden korábban jelentkezik". "Nézem, mi jött be az osztrákoknak és mi nem"

Ausztriában a napi új megbetegedések száma - a jelenleg még érvényben lévő teljes zárlatnak köszönhetően - ugyan csökkenő tendenciát mutat, de még mindig nagyon magasnak számít. Szerdán 3972 új fertőzést jelentettek, és a halálos áldozatok száma 121 fővel emelkedett.

A koronavírus-járvány kezdete óta 289 461-en fertőződtek meg Ausztriában, és 3446-an haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe - írta az MTI.