Döntésével az amerikai kormányzat lehetővé tette a közös orvosi kutatásokat, a kubai gyógyszerek behozatalát és a szivar, valamint a rum importját érintő pénzügyi korlátozások feloldását.

Obama szerint e döntésekkel az Egyesült Államok nyitása Kuba felé "visszafordíthatatlanná" vált. Jack Lew pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a nyilvánosságra hozott enyhítések az Obama által 2014. decemberében elindított "új kurzus" természetes következményei.

A pénzügyminisztérium hosszú ideig dolgozott azon, hogy lebontsa az utazás, a kereskedelem, a bankszolgáltatások és a telekommunikáció elé gördített gazdasági akadályokat - fogalmazott a miniszter.

Méltatta a szankciók enyhítését Penny Pritzker kereskedelmi miniszter. Ő a két ország közötti erőteljesebb kereskedelem fontosságát emelte ki, hozzátéve, hogy ez mindkét ország számára üdvös.

A kubai szivar és rum korlátozás nélküli behozatalának engedélyezése azonban csak a külön erre vonatkozó felhatalmazással rendelkezőkre érvényes, kereskedelmi mennyiségben magánszemélyek továbbra sem hozhatnak be a annyi szivart és rumot, amennyit akarnak.

A pénteken bejelentett döntések az Obama-adminisztráció azon erőfeszítéseinek sorába illeszkednek, melyekkel az elnök a normális gazdasági és diplomáciai kapcsolatok helyreállítását segíti elő. Obama 2014 végén hirdette meg az új Kuba-politikát, s az idén márciusban ő volt Calvin Coolidge óta az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki Kubába látogatott.