Németországnak a globalizált világban betöltött szerepét jobban tükröző liberális vízumpolitikára van szüksége - fogalmazott Guido Westerwelle a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

Az új szabályok egyszerűsítik és felgyorsítják a vízum kiadásának folyamatát, kevesebb dokumentum benyújtását követelik meg, az interneten is elérhetővé teszik a kérdőíveket és 72 órán belül garantálják a döntést. Az ügyintézési feladatok egy részét kiszervezik bérmunkára, továbbá magánszemélyektől - esősorban üzletemberektől - nem követelik meg többé a személyes megjelenést a német konzulátusokon. Ez különösen nagyhorderejű enyhítés olyan nagy országok esetében, mint Oroszország vagy Kína, ahol a kérelmezőknek nagy távolságokat kell utazniuk ahhoz, hogy a német konzulátusokon személyesen jelenjenek meg.

Oroszország és Kína egyaránt kifogásolta a német vízumszabályok többi uniós országnál szigorúbb voltát. A téma Dimitrij Medvegyev orosz elnök és Angela Merkel német kancellár júliusi találkozóján is felvetődött.

Az országba belépők ellenőrzésének legjobb módját a biometrikus útlevél nyújtja - mutatott rá a Reuters hírügynökségnek a keleti régiókkal folytatott kereskedelem ösztönzésére alakult német gazdasági bizottság (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) elnöke, Rainer Lindner. A bizottság maga is az idejétmúltnak és túl szigorúnak tartott szabályok enyhítését szorgalmazza.

Oroszország egyébként tárgyalásokat folytat az EU-val a vízumkényszer eltörléséről.