Az Európai Parlament törvényhozói ambiciózus javaslatokat fogadtak el az EU körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervéről kedden, beleértve a hulladék csökkentését célzó kötelező célok bevezetésére vonatkozó felhívásokat. Az 574 igen, 22 ellene és 95 tartózkodás mellett elfogadott indítvány sürgeti az Európai Bizottságot, hogy határozzon meg 2030-ra kötelező célokat az EU-piacon forgalmazott összes termék felhasználására és fogyasztási lábnyomára vonatkozóan.

A javaslat felhívja továbbá az EU vezétését, hogy vezessen be az újrafeldolgozott anyagokra vonatkozó termékspecifikus szabványokat, amelyeket az EU piacán forgalomba hozott új termékekbe kell beépíteni.

"Ha 2050-ig továbbra is ilyen sebességgel használjuk fel ezeket a természeti erőforrásokat, akkor nem egy bolygóra lesz szükségünk, hanem háromra" - mondta Jan Huitema, az Európai Parlament jelentését megalkotó holland liberális EP-képviselő. "Sokkal jobb gondoskodni arról, hogy a hulladékot egyébként megégessük vagy lerakjuk, hogy értékes alapanyagként felhasználjuk új termékek előállításához" - mondta az Euractiv beszámolója szerint.

Bár ebben a szakaszban a terv még nem tartalmaz jogalkotási javaslatokat, a Bizottság terve felvázolja azokat a jövőbeni intézkedéseket, amelyeket az EU meg fog tenni a hulladék- és erőforrás-felhasználás csökkentése érdekében olyan területeken, mint a textil-, az épületgépészeti termékek és az elektronikus berendezések esetében.

A globális anyagfogyasztás várhatóan a következő negyven évben megduplázódik, az előrejelzések szerint az évente keletkező hulladék mennyisége 2050-re 70 százalékkal nő. Az EP-ben átment javaslat célja, hogy ezt redukálják a világ legnagyobb nyitott piacán.

"Nagy szükség van az anyaghasználat és a fogyasztási szokások jogilag kötelező érvényű céljaira. Ezek voltak a rejtvény fő hiányzó darabjai az Európai Bizottság javaslatában "- mondta Stephane Arditi, az Európai Környezetvédelmi Iroda körforgásos gazdaságért felelős igazgatója

"Ha a Bizottság és a tagállamok késedelem nélkül jóváhagyják, a célok központi szerepet játszhatnak Európa zöld fellendülésében, segítve az állampolgárokat, a vállalkozásokat és a kormányokat értékes és korlátozott erőforrások megtakarításában" - tette hozzá.

Átment a helyreállítási alap

Az uniós képviselők szerdán jóváhagytak egy 672,5 milliárd eurós (815 milliárd dolláros) helyreállítási alapot, amely segít a tagállamoknak a koronavírus-járvány következményeinek gyorsabb kezelésében, a gazdaságok talpra állításában.

Az RRF-eől szóló rendeletet az Európai Parlament 582 igen, 40 nem és 69 tartózkodás mellett fogadta el.

A kölcsönökből és támogatásokból álló RRF az ösztönző alap pillére, amelyet a törvényhozók 2020-ban jóváhagytak, ezt vezette fel a magyar-lengyel kormány vétófenyegetése az esetleges jogállamiság mechanizmus alkalmazhatósága kapcsán. Decemberre sikerült kompromisszumos megállapodást kötni.

Adminisztrációs segítség a repülési szektornak

Az Európai Parlament plenáris ülésén a koronavírus-járvány idejére a közlekedési ágazatot érintően meghosszabbították egyes iratok, engedélyek, és rendszeres ellenőrzésekről és képzésekről szóló tanúsítványok érvényességét, továbbá átalakították a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat, hogy ne közlekedjenek üresen, vagy kevés utassal repülőjáratok.

Az elfogadott új szabályok értelmében a 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között lejáró dokumentumok még további tíz hónapig érvényben maradnak. A tagállamok döntése, hogy ki kívánnak-e maradni e szabály hatálya alól, a kimaradóknak azonban az egységes piac működésének biztosítása érdekében el kell fogadniuk a más tagállamok által meghosszabbított iratokat.

A képviselők átalakították a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat azért, hogy a légitársaságok számára egyértelművé tegyék a fel- és leszállási idősávok jövőbeli felhasználásának módját.

 

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.