Az EP-elnök a Brüsszelben kezdődött EU-csúcstalálkozó elején a szokásoknak megfelelően megbeszélést folytatott a tagországok állam-, illetve kormányfőivel, majd sajtótájékoztatót tartott. Újságírói kérdés nyomán kitért az Európai Bizottság azon múlt heti javaslatára, hogy jövőre függesszék fel a Magyarországnak szánt felzárkóztatási - kohéziós - támogatások egy részét, mert az ország Brüsszel aggodalmai szerint 2013-ban túllépheti a 3 százalékos költségvetési deficithatárt.

Schulz leszögezte, hogy az Európai Bizottság az uniós jogszabályok adta kereteken belül működik, és ő semmiképpen nem akarja bírálni az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének ténykedését. Miután az újságírói kérdés arra is vonatkozott, hogy mit kellene tenni a jelentős deficitet felhalmozó Spanyolország esetében, a szocialista pártállású EP-elnök hangsúlyozta, hogy minden országgal kapcsolatban azonos mérce alapján kell eljárni.

Schulz szerint kérdéses, hogy nem a szándékolttal ellentétes hatást vált-e ki, ha fejlesztési célokat szolgáló forrásokat vonnak el olyan országtól, amely nehéz pénzügyi helyzetben van. Mint mondta, megérti, ha az Európai Bizottság nagyobb költségvetési fegyelemre akarja "bátorítani" a túlzottdeficit-eljárás alá vont tagországot, de szerinte el kell gondolkodni azon, hogy a kohéziós források esetleges felfüggesztése segíti-e ennek a célnak a megvalósítását.