EP-elnök: kérdéses, hogy célravezető-e a kohéziós pénzek felfüggesztése

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke kérdésesnek nevezte csütörtökön, hogy célravezető eszköz-e pénzforrások megvonásával - így kohéziós pénzek felfüggesztésével - nagyobb költségvetési fegyelemre szorítani olyan, nehéz helyzetben levő tagországokat, mint amilyen például Magyarország.
MTI, 2012. március 1. csütörtök, 22:18
Fotó: Napi.hu

Az EP-elnök a Brüsszelben kezdődött EU-csúcstalálkozó elején a szokásoknak megfelelően megbeszélést folytatott a tagországok állam-, illetve kormányfőivel, majd sajtótájékoztatót tartott. Újságírói kérdés nyomán kitért az Európai Bizottság azon múlt heti javaslatára, hogy jövőre függesszék fel a Magyarországnak szánt felzárkóztatási - kohéziós - támogatások egy részét, mert az ország Brüsszel aggodalmai szerint 2013-ban túllépheti a 3 százalékos költségvetési deficithatárt.

Schulz leszögezte, hogy az Európai Bizottság az uniós jogszabályok adta kereteken belül működik, és ő semmiképpen nem akarja bírálni az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének ténykedését. Miután az újságírói kérdés arra is vonatkozott, hogy mit kellene tenni a jelentős deficitet felhalmozó Spanyolország esetében, a szocialista pártállású EP-elnök hangsúlyozta, hogy minden országgal kapcsolatban azonos mérce alapján kell eljárni.

Schulz szerint kérdéses, hogy nem a szándékolttal ellentétes hatást vált-e ki, ha fejlesztési célokat szolgáló forrásokat vonnak el olyan országtól, amely nehéz pénzügyi helyzetben van. Mint mondta, megérti, ha az Európai Bizottság nagyobb költségvetési fegyelemre akarja "bátorítani" a túlzottdeficit-eljárás alá vont tagországot, de szerinte el kell gondolkodni azon, hogy a kohéziós források esetleges felfüggesztése segíti-e ennek a célnak a megvalósítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.03.08 14:22

@Ordog666:
Na látod, már közel jártál a megoldáshoz, de ismét elmulasztottad felismerni a lényeget.
Senki nem tagadja, hogy a pénz hatalma óriási, sőt a legbarbárabb mérnök sem hagyja figyelmen kívül a pénzt. A pénz a munkája korlátja, az egyik tényező, ami miatt kompromisszumra kényszerül. A mérnök eladható termékért minél jobb teljesítményt keres, viszont kompromisszumokra kényszerül biztonsági követelmények és költségbeli korlátok miatt. De sír miatta? NEM! Alkotó filozófiájának szerves része, hogy se kárt, se saját maga csődjéhez vezető költségeket nem okozhat alkotásával, ezekre optimalizálja azt.
Nézzük meg mit csinál a pénzügyi szektor! Terméke ugyanúgy pénz, mint költségeinek korláta, ez már önmagában egy furcsa spirál, de még kezelhető lenne. Mi alkotja a biztonsági korlátot? Jóformán semmi! Annyira semmi, hogy vannak kifejezetten arra szakosodott intézetek, akiktől (megint csak pénzért) meg lehet vásárolni egy álbiztonságot, de maga a katasztrófa azért be tud következni! És ha minden kötél szakad, kit mentenek ki az államok? A bankokat. Mert hogy ők a kulcsfigurák. Pedig jóformán egy szalmaszálat nem tesznek keresztbe a reálgazdaságban.
Minden a pénzről szól. Neked ez egy szint, mert nem is ér el a gondolkodásod ennél messzebb. Tudod miért nincs még 1024 magos processzor? Mert a mérnököknek nincs képük egy olyan IC-t piacra dobni, ami akkora mint egy asztal, egyedül telefűt egy panelházat, minden kétezredik bájtot elfelejti, lefagy 2 óránként, működik 2 évig, és 5 méteres körzetben az elektromágneses sugárzása egészségre káros. Pedig amúgy az OTP teljes szerverparkját ki lehetne vele váltani! Ezt már szintnek neveznéd? Neked ez a fejlettség? Akkor odakötözlek egy ilyenhez, szívd a színvonalat!
Mert a bankszektor termelékenységére és károsságára is elég jól illik ez a modell. Az egy dolog, hogy egy hét alatt annyi pénzt termel, mint az egész ipar egy év alatt. De a saját maga okozta válságból a mi pénzünkön is alig tud kikászálódni! Gondolod bármi baja is lenne például az európai autógyáraknak, ha lenne elég pénz? Fenéket! A bankszektor "kiváló" termelékenysége miatt nincs most piacuk. És csak úgy szólok, hogy ha a drága bankszektor nem fizetne le ennyi embert, a PSZÁF nem győzné a sok véletlen és szándékos szabályszegést felgöngyölíteni.
Mélységes hányingerem van ettől a "szinttől", amit te oly nagyra tartasz. Kizárólag a bankszektor belső piacának bővítésére fordítják a nyereségüket (mi másra, hiszen oly "hatékonyak", hogy onnét remélik a legnagyobb hasznot), de ha nem is olyan ritkán valamit elszúrnak (és erre láthatnád, hogy még nagyon érzékeny a rendszer), akkor viszont a reálgazdaság issza meg a levét. Mennyit magyarázzam még ezt neked? Ez nem fejlettség, ez felelőtlenség! Akik látták, hogy baj közeledik, azokat elhallgattatták, és az egyetlen szempont, a pénz töretlen hajszolásának hívását hallották csak. Utána pár bűnbakot elástak, a többi osztozott a hasznon, a csőd meg közös az iparral. Csodálatos gátlástalanság!
Vagy talán hozzak életszagúbb példát? Megmondjam egy nagy cégen belül kik hozzák meg azokban a kérdésekben a végső döntést, hogy mondjuk... a drágább, szélesebbkörű biztonsági konstrukciót, vagy az olcsóbb, felületeset alkalmazzuk egy japán atomerőműben? Megsúgom: nem a mérnök a helyes megoldás. A mérnök inkább rakja máshova, olcsóbban, és "sajnos" kisebb teljesítménnyel azt a reaktort. Ez a normális kompromisszum.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szittya, 2012.03.08 07:30

Emberek! Ideje lenne a pénz helyett mást imádni!A legtöbb ember erre rájön, de már későn. Megöregszik,megbetegszik,elveszti szeretteit,stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ordog666, 2012.03.08 07:17

@elmufioka: Drága elmufioka!
A mai világban a pénz hatalma óriási, ezt nem szabad tagadni. Adottságainkat számbavéve a bankszektor fejlett, hagyni sőt ösztönözni kellene a működését.
A bankszektor szintjére kellene felhozni : az ipart, mezőgazdaságot, kereskedelmet, közlekedést, oktatást, ...stb.stb,stb...... ! ! ! ! ! !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.03.07 23:30

@MegaLaciBacsi:
Én csak szívességet teszek. A laikusoknak felnyitom a szemét, a szakértőknek meg vázolom mi lesz a vesztük! :D
A szimplán lehülyézőknek meg előre tolmácsolom írásommal mélységes szánalmamat. ;)
Egyébként meg az írás az egyik legjobb tanulás, elmegyakorlat, a türelem a saját fejlődésemmel szemben is érvényesül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2012.03.07 21:41

@elmufioka: Jó írás, gratula érte. Főleg, h volt türelmed végig írni, itt úgy is csak lehülyéznek érte...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html