EP: romlik az alapvető jogok helyzete Európában

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott, az alapvető jogokkal foglalkozó, 2018-2019-es időszakra vonatkozó jelentés számos területen a helyzet általános romlásáról számol be, a jelentés szerint veszélyben van egyebek mellett a szólásszabadság, a média sokszínűsége és a gyülekezési szabadság Európában - közölte az uniós parlament csütörtökön az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. november 26. csütörtök, 21:08
Fotó: Getty Images

A 330 szavazattal, 298 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett elfogadott jelentés szerint egyes tagállamokban meggyengítik a hatalmi ágakat elválasztó és az igazságszolgáltatás függetlenségét védő szabályokat - derült ki az Európai Parlament közleményéből az MTI szerint.

Az EP-képviselők leszögezték: létfontosságú a demokráciával, a jogállamisággal, valamint az alapvető jogokkal foglalkozó uniós eljárás létrehozása. Elítélték a média szabadsága, függetlensége és sokszínűsége elleni támadásokat. Kiemelték az újságírók és a visszaéléseket bejelentők demokráciában játszott szerepét, és felszólították a tagállamokat, hogy tartózkodjanak a gyülekezési szabadságot korlátozó jogszabályok elfogadásától.

Véleményük szerint az állami kiadások csökkentése aránytalanul súlyosan érintette a sérülékeny csoportokat, különösen a nőket, a fogyatékossággal élőket, az időseket, a gyerekeket, a migránsokat, a romákat és a szexuális kisebbségeket. Utóbbiak esetében kiemelték: jogaikat "egyes tagállamokban szervezett és aggasztó módon visszavetették". A képviselők támogatást kértek a lakhatásból a túl magasra szökött árak miatt kiszoruló fiatalok és a szegénységben élő gyerekek számára.

Az EP rámutatott a szervezett bűnözés, a korrupció és a szólásszabadság közötti összefüggésekre, és felhívta a figyelmet a börtönök állapotára, a szociális jogokra és az emberkereskedelemre. Aggodalmát fejezte ki a menedékkérők egyes tagállamok esetében tapasztalt erőszakos visszafordítása és az uniós fogadóállomásokon kialakult humanitárius helyzet miatt. Elítélték a menekülteknek humanitárius segítséget nyújtó civil szervezetek és tagjaik megfélemlítését, a letartóztatásokat és büntetőeljárásokat.

A képviselők kiemelték, hogy a gyűlöletbeszéd és a rasszizmus különböző formái már a kormányok egyes képviselői vagy politikai vezetők körében is megszokottá váltak. A képviselők a neonáci és újfasiszta csoportok betiltását kérték. Elítélték továbbá a keresztények és templomaik elleni támadásokat, és egyenlő bánásmódot követelnek számukra Európában és világszerte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2020.11.27 08:11

@europeer:
A Szovjetúniót egyszerű volt megérteni. Megcsináltad amit mondtak, vagy gulág.
Most már nem annyira egyszerű a helyzet.
Az EU mindig akar valamit tagállamaitól és ezt szereti gazdasági/politikai eszközökkel kiharcolni általában. Innen jön az "önkény" gondolata legtöbbeknek.
A kérdésem csak az lenne, hogy mivel az EU tagállamokból álló konstrukció, hogyan képzelik el ezek az emberek a döntéshozatalt ott?
Azért mert valami nem tetszik 2 tagnak, akkor sérüljön a többi tag érdeke azért?
Ennyi erővel akkor egy ország sem lehet demokrácia mert a többség véleménye elnyomja a kisebbséget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.26 22:31

Járjatok Orbán Viktor kedvében, de ne az én nevemben
2020. november 26. csütörtök - 13:40 LELKES LEVENTE
Azt írjátok, hogy a kommunista önkényt az európai önkény váltja fel. Ja, tényleg nagyon hasonló két szervezetről van szó. Brüsszel azt kéri, a magyar kormánytól, hogy tartsa be a jogállam és a belépéskor elfogadott irányelvek alapvető pontjait. Olyannyira csak kérni tudja, hogy két tagállam, Magyarország és Lengyelország vétójával megtorpantak a költségvetési tárgyalások és felmerült annak a lehetősége is, hogy a két ország blokkja miatt költségvetési provizóriummal indul az új költségvetési időszak. Na most, kedves felvidéki nyilatkozatírók. Volt egy kommunista diktatúránk, amit a Szovjetunió 1968-tól kezdve katonai erővel tartott fenn Csehszlovákiában. Hogy lehet ezt egy lapon említeni az EU-val? Hogy lehet leírni minden felvidéki magyar nevében ilyen marhaságot?
.
Az EU megérdemli a kritikát, mert tíz éve próbálja megállítani a demokráciát és az emberi szabadságjogokat nyirbászó magyar kormányt és egyszerűen nem képes egyről a kettőre jutni. Küldi a milliárdokat, amelyek a Fidesz közeli oligarchák zsebében landolnak, miközben a Fidesz gyűlöletkampányt folytat az EU ellen.
.
Teljes cikk:
https://www.bumm.sk/velemeny/2020/11/26/jarjatok-orban-viktor-kedveben-de-ne-az-en-nevemben
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html