Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 330 szavazattal, 298 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett elfogadott jelentés szerint egyes tagállamokban meggyengítik a hatalmi ágakat elválasztó és az igazságszolgáltatás függetlenségét védő szabályokat - derült ki az Európai Parlament közleményéből az MTI szerint.

Az EP-képviselők leszögezték: létfontosságú a demokráciával, a jogállamisággal, valamint az alapvető jogokkal foglalkozó uniós eljárás létrehozása. Elítélték a média szabadsága, függetlensége és sokszínűsége elleni támadásokat. Kiemelték az újságírók és a visszaéléseket bejelentők demokráciában játszott szerepét, és felszólították a tagállamokat, hogy tartózkodjanak a gyülekezési szabadságot korlátozó jogszabályok elfogadásától.

Véleményük szerint az állami kiadások csökkentése aránytalanul súlyosan érintette a sérülékeny csoportokat, különösen a nőket, a fogyatékossággal élőket, az időseket, a gyerekeket, a migránsokat, a romákat és a szexuális kisebbségeket. Utóbbiak esetében kiemelték: jogaikat "egyes tagállamokban szervezett és aggasztó módon visszavetették". A képviselők támogatást kértek a lakhatásból a túl magasra szökött árak miatt kiszoruló fiatalok és a szegénységben élő gyerekek számára.

Az EP rámutatott a szervezett bűnözés, a korrupció és a szólásszabadság közötti összefüggésekre, és felhívta a figyelmet a börtönök állapotára, a szociális jogokra és az emberkereskedelemre. Aggodalmát fejezte ki a menedékkérők egyes tagállamok esetében tapasztalt erőszakos visszafordítása és az uniós fogadóállomásokon kialakult humanitárius helyzet miatt. Elítélték a menekülteknek humanitárius segítséget nyújtó civil szervezetek és tagjaik megfélemlítését, a letartóztatásokat és büntetőeljárásokat.

A képviselők kiemelték, hogy a gyűlöletbeszéd és a rasszizmus különböző formái már a kormányok egyes képviselői vagy politikai vezetők körében is megszokottá váltak. A képviselők a neonáci és újfasiszta csoportok betiltását kérték. Elítélték továbbá a keresztények és templomaik elleni támadásokat, és egyenlő bánásmódot követelnek számukra Európában és világszerte.