EP-választás: aktivizálták magukat a csehek

Csehországban becslések szerint magasabb, 25 százalék körüli volt a részvétel az idei EP-választáson, mint 2014-ben, amikor az arra jogosultak 18,2 százaléka járult az urnákhoz - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. május 25. szombat, 21:47
Fotó: AFP

A szombat délutáni urnazárás után nyilvánosságra hozott adatok az egyes régiókból, illetve a nagyobb városokból azt jelzik, hogy a részvételi arány az EP-választáson általában 20 és 30 százalék között mozgott.

A Cseh Statisztikai Hivatal honlapján folyamatosan közölt adatok azt mutatják, hogy a legnagyobb érdeklődés a választások iránt Prágában nyilvánult meg, ahol néhány városkerületben meghaladta a 35 százalékot is.

Csehországban az idén negyedik alkalommal tartottak EP-választást. Az első kettőn 28 százalék körül volt a részvételi arány, 2014-ben pedig 18,2 százalék. A 21 európai parlamenti mandátumért az idén 39 párt és koalíció több mint 800 jelöltje versenyzett. Az Európai Parlamentben 21 mandátuma van Csehországnak, s ez Nagy-Britannia esetleges kilépése után sem módosulna.

Az, hogy Magyarországról mely pártok küldhetnek jelöltet, sokban múlik a holnapi részvételi arányon. Itt olvashatja el, mennyi szavazatra lehet szüksége egy jelöltnek.


HOZZÁSZÓLÁSOK