Hivatalos: megpróbálták befolyásolni az EP-választások eredményét

Az európai parlamenti választások nem voltak mentesek a félrevezető információktól, főként orosz forrásokkal kapcsolatban álló külső és belső szereplők megpróbálták befolyásolni a szavazókat és a választások eredményét - közölte az Európai Bizottság a dezinformáció elleni küzdelemről kiadott jelentésében.
Szász Péter, 2019. június 14. péntek, 12:49
Fotó: Shutterstock

A választások előtt több olyan összehangolt fellépésre is fény derült, amelyek célja az volt, hogy ellentéteket szító anyagokat terjesszenek online platformokon, például internetes robotokon és hamis felhasználói fiókokon keresztül - írja az MTI.

Egyértelműen látszik azonban, hogy a tényellenőrző újságírók és platformok, nemzeti hatóságok, valamint a civil társadalom bevonásával hozott uniós intézkedések segítettek a támadások elhárításában és a demokratikus folyamatok megzavarására irányuló kísérletek leleplezésében. A közvélemény fokozott tudatossága pedig megnehezítette a rosszindulatú szereplők számára, hogy manipulálják a nyilvános vitát - írták.

Dezinformációs csata

A brüsszeli jelentés arról számolt be, hogy az EP-választásokat befolyásolni kívánó hamis információk elleni uniós fellépés jegyében az EU hatékonyabbá tette a dezinformáció azonosításához, illetve az azzal szembeni fellépéshez szükséges képességeit. A hamis hírek visszaszorítását célzó gyakorlati kódex által segítette az online platformokon megjelenő politikai üzenetek átláthatóságát, illetve a szóban forgó platformok által kínált szolgáltatások manipulatív igénybevételének megelőzését. Továbbá növelte a dezinformációval szembeni társadalmi tudatosságot, a kiépített riasztási rendszerrel összekötött uniós és nemzeti szintű választási hálózatok létrehozása révén pedig javította a lehetséges fenyegetésekkel kapcsolatos együttműködést.

Aláhúzták azonban, hogy a demokratikus folyamatok és az uniós intézmények védelme érdekében folyamatos kutatásra és megfelelő emberi erőforrásokra van szükség annak érdekében, hogy az új tendenciákkal és gyakorlatokkal szemben az EU továbbra is eredményesen fel tudjon lépni.

Vállveregetés a Facebooknak, a Google-nak és a Twitternek

A jelentés kiemelte azt is, hogy az online platformoknak különös felelősségük van a dezinformáció kezelése terén. A Facebook, a Google és a Twitter már némi előrehaladást ért el a hamis hírek visszaszorítását célzó gyakorlati kódexnek köszönhetően.

A beszámoló szerint valamennyi platform haladást ért el a politikai hirdetések átláthatósága terén. A Facebook már lépéseket tett a témafókuszú hirdetések átláthatóságának biztosítása érdekében, a Google-nak és a Twitternek ugyanakkor még be kell hoznia az e téren meglévő lemaradását.

A Google, a Facebook és a Twitter arról számolt be, hogy hatékonyabbá tették a reklámelhelyezések ellenőrzését annak érdekében, hogy korlátozzák a rossz szándékkal folytatott "klikkvadász-gyakorlatokat", illetve csökkentsék a hamis információt terjesztők reklámbevételeit. Nem sikerült azonban kielégítő haladást elérni a reklámoknak helyet biztosító weboldalak átláthatóságának és megbízhatóságának növelésére szolgáló eszközök kifejlesztése terén - jegyzi meg a bizottság.

Fokozott együttműködés kell

Az uniós testület jelentésében kiemelte, gondoskodni kell arról, hogy az összes online platform részletesebb információt szolgáltasson, és ezáltal lehetővé váljon a rosszindulatú szereplők és a célba vett tagállamok azonosítása. Fokozni kell az együttműködést a platformok és a tényellenőrző szolgáltatók között, és képessé kell tenni a felhasználókat a dezinformáció eredményesebb felismerésére. Végezetül a platformoknak - a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok betartása mellett - megfelelő hozzáférést kell biztosítaniuk a szükséges adatokhoz - tették hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fahrkarten_bitte_, 2019.06.14 15:45

Lefordítom: az EP-választások eredményét Brüsszelben írták, bármilyen eltérő szavazat provokáció és orosz fakenews eredménye volt, ezért ezt a párszázmillió "bomlasztó" szavazatot egyszerűen megsemmisítették. Módszerekért lásd az osztrák "levélszavazatokat" pár évvel ezelőtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.06.14 14:37

Ez már tényleg kezd a kommunista időkre hasonlítani szólásszabadság szempontjából!
A facebook, a youtube, a twitter, instagram és sok banki szolgáltatást nyújtó platform naponta hallgattat el összehangoltan jobboldali véleményvezéreket, vagy akár egész híroldalakat, csoportokat.
(Laura Loomer, Milo Yannopoulos, Paul Joseph Watson, Mediaworks, Lengyel jobboldali médiák, 888 újságírói, Steven Crowder)
Meg is kapják a vállveregetésüket szó szerint a cikk szerint is.
És nem ezek a platformok a szólásszabadságot legjobban fenyegető alemek, áááá nem! Nem ők befolyásolják azzal a választásokat, hogy szó szerint vadásznak a jobboldali hangokra! Áááááá nem!
Az Oroszok! Nna ők a veszélyesek.... Mert megírta a "Pravda" akarommondani a CNN is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html