Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Europa FM kereskedelmi rádió által megrendelt, május 2. és 20. között készült országos közvélemény-kutatás adatsora szerint a megkérdezettek alig 3,8 százaléka voksolna az RMDSZ-re. A bejutási küszöb 5 százalékos.

Az IMAS korábbi két - márciusi és áprilisi - felmérése még 5 százalék feletti eredményt jósolt a magyar szövetségnek. Az RMDSZ-t más közvélemény-kutatások is a bejutási küszöb alatt mérik, amióta Klaus Iohannis államfő népszavazást is kiírt május 26-ára igazságügyi témákban. A referendum meghirdetése mintegy tíz százalékkal emelte a részvételi hajlandóságot a román választók körében.

Az IMAS most közzétett adatai a jobboldali ellenzék jelentős előretörését vetítik előre az EP-választáson. Az Európai Néppárthoz tartozó, ellenzéki Nemzeti Liberális Pártra (PNL) a megkérdezettek 28,5 százaléka adná voksát, míg a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) 21,1 százalékra esett vissza. A harmadik helyen a Dacian Ciolos volt kormányfő által létrehozott, ellenzéki USR-PLUS pártszövetség áll, amely három százalékpontot javítva a voksok 19,6 százalékára számíthat.

A bukaresti kormánykoalíció kisebbik pártjára, a liberális ALDE-ra a megkérdezettek 9,8 százaléka voksolna. Rajtuk kívül a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania pártnak jósolnak biztos EP-képviseletet, 9,9 százalékkal. Az IMAS felmérése szerint immár a Traian Basescu volt államfő által alapított ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) is átlépheti a bejutási küszöböt, és 6,2 százalékos eredményre számíthat.

A telefonos módszerrel készült, több mint ezer választópolgár megkérdezésével készült felmérés elvileg 3,1 százalékos hibahatárral tükrözi Románia felnőtt lakosságának politikai opcióit.

A felmérést ismertető, ellenzéki hangvételű kereskedelmi rádió nem közölt adatokat a részvételi hajlandóságról. Az INSCOP közvélemény-kutató intézet múlt héten ismertetett felmérése azonban kimutatta, hogy a referendum kiírása óta jelentősen megnőtt - a korábbi 30 százalék alatti értékről 40 százalék közelébe emelkedett - azon választók aránya, akik biztosra ígérik, hogy leadják szavazatukat az EP-választáson.

Romániában alapvetően azon múlik a magyar jelöltlista támogatottsága, hogy van-e eltérés a román és magyar választók részvételi aránya között. Mivel 2007-ben és 2009-ben is a magyarok választási hajlandósága és az EU-hoz fűzött reményei messze meghaladták az országos átlagot, az ország lakosságának 6,5 százalékát kitevő magyarság a leadott voksok csaknem 9 százalékával három képviselőt küldhetett az EP-be.

A legutóbbi, 2014-es EP-választáson, amikor a névjegyszékben szereplők 32,4 százaléka adta le voksát, a románsággal nagyjából azonos részvétellel az RMDSZ a voksok 6,3 százalékát szerezte meg, és két EP-képviselői helyhez jutott a Romániának járó 32-ből. A következő EP-ben Romániának 33 helye lesz.