Jó hír jött két sikergyümölcsről

Szlovákiában hatalmas gyümölcstermésre számítanak a termelők, az eper után a kajszibarack is szép időszak elé néz, már ha a vásárlók kihagyják a messziről érkező importot, és előnyben részesítik a hazait.
Barabás Júlia, 2019. augusztus 26. hétfő, 06:40
Fotó: Pixabay

Tavaly rekordtermés volt Szlovákiában gyümölcsből, ám a termény egy részét nem tudták begyűjteni, így az év összességében átlagos lett - idézte a pozsonyi Új Szó Marián Vargát, a Gyümölcstermesztők Szövetségének elnökét. Szlovákiában évente 50 ezer tonnányi gyümölcs terem, amit 70 ezer tonnára is fel lehetne tornászni, ha lenne elég tároló.

Az eper és a kajszibarack esetében viszonylag alacsony értékesítési árakkal kezdtek a hazai termelők, ugyanis a szlovákiai piacon ezekből is megugrott a behozatal. Ugyanakkor a szlovákiai vásárlók érzékelik az hazai és az importélelmiszerek közötti minőségi különbséget, ami segíti az értékesítést.

Egyes üzletláncok megkövetelik, hogy a gyümölcstermesztők napi rendszerességgel adjanak nekik nagyobb mennyiségű gyümölcsöt. Ezt egyelőre nem tudják teljesíteni, így továbbra is az a trend érvényesül, hogy a hazai kereslet kétharmadát behozatalból fedezik, miközben a szlovákiai gazdák a kereslet felét lennének képesek kielégíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK