Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyelek legkedveltebb gyümölcsének egyike az eper. Nem véletlenül, kiváló minőségű a lengyel eper, az ország a világ 5. legnagyobb exportőre ebből a finomságból, maga a szezon is jóval hosszabb ideig tart, mint Magyarországon. Az idei évet ebből leszámíthatjuk, ebben az évben a szedés katasztrofálisnak bizonyult - írta a Business Insider Polska.

Az időjárás okozta ezt a helyzetet, a statisztikai hivatal (GUS) szerint a tavalyinál 175 ezer tonnával kevesebb epret szedtek idén, mint tavaly. A magas hőmérséklettel együtt járó esők megtámadták a gyümölcsöt a földeken, s egyre nehezebb lett jó minőségű eperhez jutni.

A mezőgazdaságban dolgozók már hozzászoktak a szárazsághoz, ezért nem tettek semmit, hogy kivédjék a szürke penészt, így a vásárlóknak nehéz volt jó epret találniuk. Még az a gyümölcs is, amelyik a vásárlás pillanatában gyönyörűnek látszott, néhány óra múlva megpenészedett.

Ennek eredményeként a fő átvevők azok a cégek lettek, amelyek feldolgozzák az epret, ezek pedig 2,6 zlotyt (200 forint) fizettek egy kilóért. A termelők úgy vélik, hogy a gyenge minőség miatt a fagyasztásra alkalmas gyümölcsből is évről évre kevesebb van. Az ilyenért a termelő 3,7-4 zlotyt kaphat egy kilóért. A szezon végén jelenleg már már kevés az eper, kilójának ára 7-10 zloty (560-800 forint) között van. (Magyarországon a 1800-2000 forintba kerül a szezon végi eper - a szerk.)