Építő jellegű összeomlást vár a guru

Tök jó lenne egész Európának, hogy a britek az alig több mint egy hét múlva esedékes népszavazáson kiléptetnék országukat az Európai Unióból, mert ezzel összeomlana az egész bürokratikus uniós birodalom, utat nyitva tagországai fényes önálló jövője előtt.
Napi.hu, 2016. június 11. szombat, 12:17
Fotó: Napi.hu

Miközben a befektetők lerágják a körmüket izgalmukban, hogy milyen gazdasági és pénzpiaci hatása lenne Nagy-Britannia kilépésének az Európai Unióból, az egyik legismertebb pénzügyi guru, a svájci Marc Faber furcsa véleménnyel állt elő - derül ki a CNBC cikkéből. A negatív jóslatai miatt dr. Doom becenévre keresztelt befektető szerint jó lenne a Brexit.

Úgy vagyok vele, hogy szerintem a brit kilépés jót tenne a világgazdaság növekedésének - fogalmazott. Arra ösztönözné a többi uniós tagállamot, hogy ők is lépjenek ki a rosszul szervezett EU-ból. Faber szerint elsősorban az európai törpeállamok, Horvátország, Észtország, Málta stb. járnának sokkal jobban a függetlenséggel, mint az EU-tagsággal.

Ártalmas birodalom

A Mélabú, fellendülés és balsors című kiadványsorozat szerkesztője szerint a briteknek ideális megoldás lenne a Brexit. David Cameron brit miniszterelnök, a maradáspártiak vezére az évszázad hazárdjátékának nevezte a kilépést, amit a befektetési guru nem is vitat. Úgy véli azonban, hogy megérné vállalni ezt a kockázatot.

Az Európai Uniót egy birodalomnak tartja, amely rendkívül bürokratikusan működik. A függetlenség előnyeit szerinte Svájc példája bizonyítja. Az alpesi ország nem tagja az EU-nak és az Európai Gazdasági Térségnek, ehelyett csak az egységes piacon vannak jelen a cégei. Így a két szervezettől függetlenül tud tevékenykedni a szabadpiacon.

(Ellentmond ennek, hogy szakértők szerint a független Nagy-Britannia távolabb kerülne az EU-tól, mint Svájc vagy Norvégia. Inkább Izland vagy Törökország és az unió távolságának megfelelő státusban találná magát - a szerk.)

Csak ki kell várni

Faber azt tanácsolja a befektetőknek, hogy készüljenek fel az esetleges Brexitet követő nagy értékpapír-eladási hullámra, ám hosszabb távon helyreállnak a dolgok.

Az elit egy része azzal riogat, hogy a Brexit miatt a szigetország gazdasága elvesztené exportpiacait. Ez dr. Balsors szerint nem igaz, hiszen az uniós megállapodást, amely jelenleg a szigetországra is vonatkozna, helyettesítheti kétoldalú szerződésekkel.

A svájci üzletember egyébként azt tanácsolja az európai országoknak, hogy fókuszáljanak Ázsiára, főként Kínára és Indiára, amikor új exportpiacokat keresnek. A britek kilépése lendületet adhatna ennek a váltásnak, ami pozitív fejlemény lenne Európa és Nagy-Britannia életében is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lzperx, 2016.06.11 15:55

Szerintem a svájciak sikerének okában téved a guru. A svájci részvételi demokrácia miatt kisebb az állam, így olcsóbb, és nem tudnak eltévedni. Így nem álképviselet van, és az elit nem idomítja a társadalmát, hanem végrehajtja döntéseit, így nem is csaponganak. Más oka is van természetesen a sikerüknek, de szerintem ennek is van szerepe. Szerintem a legjobb politikai innováció a kevesebb politikai motiváció.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html