Élesíthetik a Fidesz elleni intézkedéseket

Nem enyhül a felháborodás az Európai Néppárt (EPP) politikusai körében a magyar kormány Soros-Juncker plakátja miatt: megszólalt Manfred Weber, az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára. A CDU vezetése, illetve Angela Merkel német kancellár a hírek szerint újabb, keményebb javaslatot készít az üggyel kapcsolatban.
Komócsin Sándor, 2019. február 22. péntek, 11:22
Fotó: AFP

A magyar kormány támadása az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker ellen (azzal a plakáttal, amelyen Soros György magyar származású üzletemberrel látható) visszaütött a budapesti vezetésére - kezdi az ügy friss részleteinek ismertetését a Politico. A Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt vezetői egymás után dorgálják meg kollégájukat, Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét. Egyesek közülük bocsánatkérést várnak, mások a Fidesz kizárását javasolják az EPP-nek.

A cikk ezután ismerteti az ügyet: a magyar kormány az adófizetők pénzéből olyan plakátkampányt indított, amely azzal vádolja Junckert és Sorost, hogy összeesküdtek Magyarország ellen, amelyre az érdekeivel ellentétes migrációs intézkedéseket akarnak ráerőltetni. Valójában a bevándorlás újraszabályozásával kapcsolatos uniós tárgyalások megbénultak, főként azért, mert a budapesti vezetés visszautasít bármilyen kompromisszumot a menekültkérelmük elbírálását kérő érkezők ügyének kezelésére, ami enyhíthetné a bevándorlókat fogadó frontországokra nehezedő nyomást - írja a Politico.

Megvédték, de már nem teszik

Eddig az EPP vezetői, köztük a pártcsoport elnöke, Joseph Daul megvédte Orbán Viktort, miután az EPP-nek szüksége van a Fidesz 12 európai képviselőjének részvételére és szavazatára a parlamenti politizálásban. Emellett attól tartanak, hogy a magyar kormánypárt az EPP-n kívül kerülve euroszkeptikus partnerekkel állhat össze, megerősítve azok befolyását.

Az ügyben viszonylag hosszú - néhány napos - hallgatás után megszólalt Manfred Weber, az EPP jelöltje az ősszel újjáalakuló Európai Bizottság elnöki tisztségére. A Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, hogy a Juncker elleni támadás értetlenséget és dühöt váltott ki a néppártban. A plakát egyes mondatait elfogadhatatlannak tartja. Senki sem lehet egyszerre tagja az EPP-nek és támadhatja a néppárthoz tartozó bizottsági elnököt - tette hozzá a politikus, aki szerint a német konzervatív CDU/CSU páros nem fogja ezt szó nélkül hagyni, Orbán Viktornak fel kell ismernie, hogy egyre messzebb kerül az EPP-től.

Weber Orbán szövetségese - emlékeztet a Politico -, de megszavazta az Európai Parlamentben tavaly ősszel elfogadott indítványt, amely a jogállamiság korlátozása miatt kezdeményezi a magyar kormány uniós felelősségre vonását. A magyar miniszterelnök azonban nem engedett, a keresztény Európa védelmezőjének tartja magát és kormányát, és azt mondja: Magyarország nem fogja eltűrni, hogy Nyugat-Európából diktáljanak neki.

Rakéta a kilövőállványon

A Politico szerint a magyar kormányfő nem lankadó harciassága egyre nagyobb gondot okoz a néppártnak. Frans Timmermans, Weber baloldali ellenfele a bizottsági elnöki posztért folyó politikai küzdelemben Orbán Viktorra mutogatva azt mondta, hogy ha az EPP-re adott szavazatok eredménye az lehet, hogy az Európai Parlamentet vezető pártkoalícióba bevonják a szélső jobboldalai politikai erőket is.

Az EPP belső köreiből származó információk szerint Angela Merkel német kancellár nem fogja beérni azzal, hogy a plakátügyben szolidaritásáról biztosította Junckert. A CDU vezetésével együtt határozott állásfoglalással állhatnak elő, amely tartalmazhatja a Fidesz elleni szankciók kezdeményezését is néppártban. Számos EPP-tisztviselő azt mondta a Politicónak, hogy nincs döntés a magyar kormánypárt kizárásáról, ám az ügy napirendre kerülhet a pártcsalád február végi tanácskozásán. Az egyik neve elhallgatását kérő informátor szerint "elhelyezték a rakétát a kilövőálláson".

A Bundestag alelnöke máshogy látja
Hans-Peter Friedrich, a német szövetségi parlament alsóháza, a Bundestag bajor konzervatív alelnöke a Passauer Neue Presse című lapnak nyilatkozva visszautasította pénteken Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök megjegyzését, hogy a Fideszt ki kellene zárni az Európai Néppártból.
Elmar Brok, a nagyobbik német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) befolyásos EP-képviselője pedig óva intett az elhamarkodott lépésektől. Véleménye szerint meg kell várni, amíg az Európai Bizottság befejezi a témába vágó vizsgálatait.
Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője a ZDF csütörtök este sugárzott műsorában a Fidesz kizárásáról nem beszélt, hanem azt mondta, hogy európai alapértékekből Orbán Viktor sem kaphat kedvezményt, sem a néppárton belül, sem azon kívül - derül ki az MTI beszámolójából.

Kinél vannak az aduk?

A Politico szerint a végső döntés a kizárásról elsősorban az elnökön, Joseph Daulon múlik, aki eddig közeli kapcsolatot tartott Orbánnal. Számos párt az EPP-ben egyetért a magyar vezető álláspontjával a migrációval kapcsolatban, de őket is sokkolja, hogy nem lojális a pártcsaládhoz, amelyhez tartozik. Ennek jele az EPP leginkább reflektorfényben lévő politikusa, Juncker elleni támadás.

Daul azt mondta, hogy az EPP pártjainak körében nincs többsége a Fidesz kizárásának. Ráadásul a szabályok bonyolultak: egy tagpárt felfüggesztéséhez vagy a kizárásához öt különböző országban tevékenykedő hét rendes vagy társult párt voksára van szükség. Ma már azonban van olyan EPP-politikus, aki azt mondta a Politicónak, szerinte Orbán Viktor ki akarja provokálni, hogy a néppárt kizárja a soraiból a Fideszt. Ha ez megtörténne, azt mondhatná, hogy az EPP le akarja rombolni Európát, hiszen kizárta a soraiból azt a pártot, amely a keresztény Európa védelmezője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2019.02.23 01:23

@terabit: Az EPP-ből való kilépés/kirúgás vélhetően az EPP-nek nagyobb fejfájást fog okozni mint a fidesznek az idei EP választások és a Salviniék által grundolt pártszövetség fényében...

-aham....:)) Hasonlo Orban balladajahoz, :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.02.22 23:48

@zana:
"Meg lesz büntetve."

LOL, bírónak képzeled magad more?
Már meg is hoztad az ítéletet?
Még szerencse, hogy nem vagy bíró...

Májusban mentek a levesbe, mind...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.02.22 22:17

Magyarország megy a forgalommal szemben az európai autópályán. Meg lesz büntetve. híveknek egy nem létező világot adnak elő, azok meg berúgnak tőle. A valóság az hogy a többiek mennek a helyes irányba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.02.22 21:52

@terabit, @lomb, @krix: csak azt nem értem, hol maradtak az izrael-s..gnyaló topicból... Csak nem a "sz@r a fűben" fedőnevű akciót rendelte el maguknak a pártközpont, szánalmas hülye csicskák??

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.02.22 21:18

Az EPP-ből való kilépés/kirúgás vélhetően az EPP-nek nagyobb fejfájást fog okozni mint a fidesznek az idei EP választások és a Salviniék által grundolt pártszövetség fényében...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html