EPP-frakcióvezető: vannak határok, amelyeket Orbán sem léphet át

Nincs EPP-tagság minden áron, a magyar miniszterelnök számára is vannak határok, amelyeket nem léphet át - mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a Der Spiegel német lapnak adott interjújában.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 22. szombat, 15:29
Fotó: Napi.hu

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa arra a felvetésre, hogy míg az EU-ban és az EPP-ben gyorsan egyetértésre lehet jutni, ha Recep Tayyip Erdogan török államfő autokratának minősítéséről van szó, Orbán Viktor magyar kormányfő viszont az uniós tag Magyarországon felszámolja a demokráciát és Horst Seehofer CSU-elnök ennek ellenére hízeleg neki, Manfred Weber azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök számára is vannak határok, amelyeket nem léphet át. Az olyan európai alapelvek, mint a kutatás és az oktatás szabadsága nem képezheti alku tárgyát.

Manfred Weber várja az Európai Bizottság értékelését arról, hogy az új magyar felsőoktatási törvény összeegyeztethető-e az uniós joggal. Amennyiben a bizottság "utólagos javításokat kér, Orbánnak eleget kell tennie" a kérésnek - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy mennyire hitelesen tud politizálni a populistákkal szemben, ha tolerálja Orbán Viktort a jobbközép pártokat összefogó EPP-ben, a frakcióvezető kijelentette, hogy "nincs EPP-tagság minden áron". Az április 29-i uniós csúcs előtt tartandó EPP-találkozón "világosan beszélünk majd Orbánnal" - tette hozzá.

A magyar miniszterelnök ugyan kipuhatolja a határokat, de "eddig végül mindig hű maradt a szerződésekhez", megállapodásokhoz, ami a Fidesz EP-képviselőire is vonatkozik - tette hozzá Weber, aki szerint "más kormányok az EU-ban sajnos másként viselkednek", Romániában a szociáldemokraták gyengítik a korrupció elleni törvényeket, Lengyelországban pedig a kormány "félreállítja" az alkotmánybíróságot.

Arra a kérdésre, igaza lehet-e Timothy Garton Ash brit történésznek, aki a megalkuvás politikájának követésével vádolja az EPP-t és azt állítja, hogy a párt nem akar lemondani a 12 magyar képviselőről, akik biztosítják számára az egyértelmű többséget az EP-ben, Manferd Weber kijelentette, hogy mindennek "semmi köze a megalkuváshoz". "Nem békéltetünk minden áron" - fogalmazott, kiemelve, hogy az EPP "nem ismételheti meg a szociáldemokraták hibáját, akik Franciaországtól Hollandiáig a jelentéktelenné válás ellen küzdenek".

Az EPP a politikai közép pártja, "de a demokratikus jobboldalé és a nemzeti patriótáké is", és ezek "olyan irányzatok Európában, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni" - mondta Weber az interjúban, amelyben az EPP és a Fidesz viszonya mellett elsősorban az EU és Törökország kapcsolatáról, valamint a brit uniós tagság megszüntetéséről (brexit) kérdezték a frakcióvezetőt.

HOZZÁSZÓLÁSOK