A Caixin Insight Group kínai és a Markit londoni piackutató intézet együttműködésével készített felmérés szerdán közzétett adatai szerint a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 51,7 pontra gyengült a júniusi, tizenegy havi csúcsot jelentő 52,7 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont alatti érték a visszaesés ütemének lassulását tükrözi.

Júliusban kisebb ütemben gyarapodott az új megrendelések állománya, a foglalkoztatottság pedig négy hónap óta először csökkent a szolgáltató szektorban.

Folytatni kell a gazdasági növekedés ösztönzését célzó intézkedések megvalósítását, köztük a proaktív fiskális politikát, és tovább kell lazítani a merev szabályokon a szolgáltatóiparban - mutatott rá Csung Cseng-seng a CEBM gazdaságkutató csoport közgazdásza az adatokat kommentálva.

A Markit korábban a HSBC befektetési bankcsoporttal működött együtt, Kína vezető médiacsoportja, a Caixin Media egy éve támogatja - az elsősorban a konjunktúra alakulására érzékenyebben reagáló kisvállalkozások megkérdezésén alapuló - BMI-felmérés készítését.