Érdekes, kiktől kell félnie Putyinnak

Kik azok a fiatalok, akik részt vettek a korrupcióellenes oroszországi tüntetéseken, kockáztatva, hogy a hatalom megjegyzi az arcukat? Úgy tűnik, egy olyan nemzedék tagjai, akiknek semmit sem tud nyújtani Putyin rezsimje.
Komócsin Sándor, 2017. április 7. péntek, 15:13
Fotó: MTI/EPA

A moszkvai vezetés önbizalmát megtépázták az Oroszország egyik végétől a másikig mindenütt kirobbant márciusi korrupcióellenes tüntetések. A demonstrációkon megjelent egy nagyon fiatal, politikailag tájékozott, a propaganda iránt közömbös generáció, ami arra utal, hogy az autoritáriánus rendszer csak akkor maradhat fenn a 2020-as évek derekáig, ha Vlagyimir Putyin államfő képes lesz valamilyen jövőképet nyújtani ezeknek a fiataloknak.

Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy semmije sincs - írja Borisz Grozovszkij gazdasági elemző a Moscow Timesban megjelent cikkében.

Meglepetés a meglepetésben

A társadalom politikai aktivitásának hirtelen felerősödése váratlanul érte a közvéleményt, és elérte az utca emberének ingerküszöbét. Még meglepőbb volt azonban, hogy a korrupcióellenes demonstrációkon megjelent tömegben sok volt a fiatal, akik közül sokat még az iskolapadokat koptatják. Ez a benyomás világos statisztikai adatok híján szubjektív lehet, de nem a pontos szám az érdekes.

Akárhányan is voltak, egy biztos: az orosz fiatalok politikailag sokkal láthatóbbá váltak, mint bármikor korábban. Aktívak és nem félnek hangot adni a véleményüknek. A 2011-2012-es tüntetések résztvevői a Facebookon szerveződtek, míg a mostani tiltakozók a közösségi site orosz versenytársán, a Vkontaktyén, amely az ifjú generáció körében rég átvette az előbbi helyét.

Beszélgetnek országszerte

A Vkontaktye más szempontból is fontos szerepet játszik: teret ad a fiataloknak arra, hogy megmutassák egymásnak, hogyan papolnak nekik tanáraik a patriotizmusról. Lefotózták és felrakták a site-ra azokat a kérdőíveket, amelyeket az állambiztonsági szervek köröztetnek az oktatási intézményekben, hogy kiderítsék kik a szélsőséges vagy csak ellenzéki aktivisták a diákok között.

Az öt évvel ezelőtti demonstrációk óta nem változott a hatóságok magatartása: megfélemlítéssel akarják féken tartani az embereket. A rendőrség és a speciális szolgálatok leginkább az állásuk elvesztésével, egyetemi kirúgással fenyegetik az embereket. Úgy tűnik azonban, hogy ez a taktika egyre kevésbé működhet.

Mit akarnak?

A tüntetők és különösen a fiatalok valódi fellépést akarnak a korrupció ellen, nem színjátékot. Azt akarják, hogy le lehessen váltani a kormányt. A sajtónak nyilatkozó Z generációs fiatalok (nagyjából a kilencvenes évek közepe és az ezredforduló utáni évek között eltelt évtizedben születettek) csak Putyint látták az ország élén, amit unnak.

Az az érzésük, hogy ha nem lehet elmozdítani a hatalomból az ország első emberét, akkor semmi esélye annak, hogy másként menjenek a dolgok Oroszországban mint eddig. Igazuk van. A jelenlegi vezetés nem állít pozitív jövőképet az ország elé. Ha ez így van, miért támogatnák Putyin újraválasztását jövő márciusban?

További újdonság az ifjak gondolkodásában, hogy a politikusok személyénél fontosabbnak tartják a mindenkire egyformán kötelező szabályokat és a független intézményeket. Végül elegük van a riogatásból. Unják a külső ellenségekről és ötödik hadoszlopként az országon belül működő kiszolgálóikról szóló szövegeket. Nem hiszik, hogy a rendszer bárkitől megvédi őket.

Nem néznek tévét

A Z generáció tagjai nem néznek tévét, a rezsim fő propagandaeszközét. Fontosak nekik a társasági programok, az egyéni szabadság, elegük van a rendőrség zaklatásaiból. Szemben a szovjet rendszer kisemberével, nem szeretnének mások diktátumai szerint élni. Nem a szovjet időkhöz hasonlítják a jelenlegi orosz életminőséget, amiből pozitívan jöhet ki, hanem a nyugatihoz.

A Z generáció mintha vonzódna az anyagi jóléten túli értékekhez, bár ez még nem egyértelmű. Tagjai nem tapasztalták, meg az 1990-es évek oroszországi pénzügyi összeomlását, ezért személyes jogaik érvényesítése legalább olyan fontos nekik, mint az anyagi jólét. Míg elődeik ideológiák nevében csatáztak egymással, őket - megint csak - személyes jogaik érdeklik. Az autoritáriánus rendszert addig viselik el, amíg ezeket nem veszélyezteti.

Harc lesz

Tartanak attól a rendszertől, amely inkorrekt szabályokra épül. Elegük van abból, hogy egyesek kisebb bűnét felfújják és börtönbe vetik őket, miközben mások mindent megúsznak. Aggasztja őket, hogy egy totalitáriánus hatalom alatt kell leélniük az életüket, amely megsemmisíti a személyiségüket.

Nem valószínű, hogy megoldást találnak ezekre a gondjaikra egy olyan rendszerben, amelyben a hatalom végeláthatatlanul egy kézben van és az ellenzéket megsemmisítik.

Ezért aztán akárcsak a múlt évezred végén, Oroszország most is válaszúthoz érkezett. Vagy reformokba kezd, amelyek fokozatosan javítják az emberek életszínvonalát, hogy egyre nagyobb lesz a társadalmi elégedetlenség, amely politikai felforduláshoz vezet. Az új generáció új politikát követel, de az orosz vezetés képtelennek látszik a változásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.04.08 14:33

Néhány ilyen tüntetés nem fogja megrengetni Putyin rendszerét, melynek ma még több a haszonélvezője, mint a károsultja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.04.08 13:59

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto:
ez a vesztesek dumaja. mit is varna el az ember egy olyantol, aki oroszul beszel angol helyett, es oroszorszagba jarni haknizni a szart eladni. en nem csodalkozom rajta, hogy az eletszinvonalad esett. meseld mar el, hogy a rendszervaltas utan a szuleink generaciojanak mekkora eselzes volt egy kulfoldi nyaralasra, mondjuk gorogbe, spanyolba, mert azok voltak a legolcsobbak. milyen autokkal kozlekedtek. a te szoci eletszinvonalad sehol nincs a mai eletszinvonalhoz kepest. hany evet kellett varni, amig egy vezetekes vonalat bekotottek? hany evet kellett varni, amig a kifizetett kocsidat megkaptad? egy vicc volt a szocializmus, amibol magyarorszag allamadossaga keletkezett. meg is bukott a rendszer, nem volt tobb hitel.

sok kitartast a fiataloknak, en orulok neki, hogy a nyugati mercehez merik magukat nem a szovjethez. magyarorszagon is be kene vezetni, hogy 1 ember max 2 cikluson keresztul tolthessen be miniszterelnoki, vagy koztarsasagi elnoki poziciot, az oroszoknak is ez kene, hogy folyamatos legyen a valtozas, ne alljon meg az orszag a kozepkorban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bitpork, 2017.04.08 00:10

Reméljük mihamarabb megtörténik ott is a komcsi hulladék eltakarítása és végre egy szabad országban élhetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.04.07 19:19

Aprócska és jelentéktelen eseménybe kapaszkodik a libsibolsi söpredék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.07 17:43

"nem a szovjet időkhöz hasonlítják a jelenlegi orosz életminőséget"

Pedig megkérdezhetnének minket, akiknek a szocializmushoz képest kb. tizedére zuhant az életszínvonala, ebben a csodálatos nyugati Kánaánban...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html