A korábban prognosztizáltnál kisebb gazdasági visszaeséssel számol az athéni kormány 2016-os költségvetése - derül ki a parlamenthez pénteken benyújtott büdzséjavaslatból. A görög vezetés 0,7 százalékos recessziót vár a jövő évre - jelentette a Reuters. A kormányhoz közeli források a nyár végén még arról számoltak be, hogy az uniós segélycsomag készítésekor 2015-re 2,1 százalékos, 2016-ra pedig 2,3 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak.

A költségvetés tervezete ugyanakkor a korábbi elképzeléseknek megfelelő egyenleggel számol. Az elsődleges - adósságtörlesztés nélkül számolt - többlet a GDP 0,5 százalék lehet. A kormány várakozása szerint 1,9 milliárd euró folyhat be privatizációból - ez nem fog tetszeni az országot finanszírozó donoroknak, mivel a segélycsomag részeként jövőre 3,7 milliárd euró bevételnek kellene befolynia az állami tulajdonrészek eladásából.

A baloldali Sziriza és a nacionalista Független Görögök támogatásával működő koalíciós kormány azt tervezi, hogy 2016 második felében államkötvényeket bocsát ki a szabadpiacon. Az államadósság kicsit mérséklődhet: a GDP 187,8 százalékára zsugorodhat 2016-ban az idei 180,2 százalék után.

Jöhet a pénz

Az athéni parlament csütörtökön elfogadta a kormány és az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport megállapodását a legsürgősebb intézkedésekről. Így - ha az eurótagállamok is rábólintanak az egyezségre - az eurózóna biztonsági alapja (ESM) átutalhat kétmilliárd eurót a költségvetési kiadásokra, illetve 10 milliárdot a bankok feltőkésítésére.

A törvényhozás többsége elfogadta azt a kompromisszumot, amelynek értelmében a lakáshitele törlesztésével késlekedő 400 ezer adós negyedének nem lehet végrehajtás alá vonni az ingatlanját, további több mint negyedének pedig módja van újratárgyalni kölcsönét a bankjával. Az első csoportba azok kerültek, akik jövedelme nem éri el a hivatalos szegénységi küszöböt. A kormány eredetileg mindenkit meg akart szabadítani az árverezés veszélyétől.

Lemorzsolódás

A szavazás azonban majd hogy nem minimálisra olvasztotta a koalíciós többséget. A baloldali, illetve a jobboldali párt egy-egy képviselője nem támogatta a javaslatot, ezért száműzték őket frakciójukból. Egyikük lemondott parlamenti mandátumáról, helyére az államreformért felelős miniszter lépett.

A kormányoldal többsége így három főre olvadt - a 300 fős parlamentben 153-an támogatják továbbra is a kormány politikáját. Athén már pénteken újrakezdte a tárgyalásokat a donorokkal a 86 milliárd eurós hitelcsomag következő részletének átutalásáról.