Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mateusz Morawiecki úgy véli, hogy egy új Marshall-segéllyel lehetne feltartóztatni a bevándorlók áradatát - írta a The News hírportál. A varsói kormány feje a posztgraduális európai tanulmányok intézetében beszélt egy vitán. Szerinte a második világháború után Nyugat-Európát kisegítő amerikai támogatás mintájának követése megfelelő megoldás lenne.

Emellett egyetért azokkal, akik szerint meg kell erősíteni az európai határok védelmét, és forrásokat kell biztosítani olyan programokra is, amelyek az bevándorlók útjába eső észak-afrikai országokat segítik.

Arról nem szól a hír, hogy honnan teremtené elő a pénz. A miniszterelnök szerint országa kész növelni az Európai Beruházási Bank Economic Resilience Initiative (ERI) programjához adott hozzájárulását és Líbiába és Szíriába eljutó segélyeit. (A Marshall segély értéke 2016-os árakon számítva 110 milliárd dollár, azaz 27,5 ezer milliárd forint volt, amely az egyéves magyar GDP-vel összemérhető összeg, a 2014-2020-as uniós költségvetés regionális és kohéziós alapjának nagyjából negyede.)

Lengyelország tavaly összesen 770 milliárd ztoty (58 milliárd forint, a Kőröshegyi völgyhíd ára) fordított humanitárius segélyekre és fejlesztési projektekre határain kívül - számolt be a fórumon Beata Kempa illetékes miniszter. Ez jóval több a 2016-os 357 millió z³otynál.

A fotó forrása: Kacper Pempel/Reuters