Nagy valószínűséggel Brassóba, Nagyszebenbe, Brassóba, Kolozsvárra, Berethalomra és a törcsvári kastélyba látogat el Erdélyben az a külföldi, aki angol nyelvű honlapokat böngészve gyűjt információt romániai látnivalókról - írja a Maszol. Székelyföld nagyon diszkréten szerepel az ország külföldieknek szóló turisztikai kínálatában.

Nem kell Nobel-díjas közgazdásznak lenni annak megállapításához, hogy az idegenforgalom nem tartozik a román gazdaság húzóágazatai közé. 2018 első tíz hónapjában közel 2,5 millió külföldi látogató fordult meg Romániában, alig valamivel több, mint egy évvel korábban. Eközben 2017-ben csak Budapesten 4,2 millió volt a külföldi turisták száma, Prágában pedig 10,1 millió.

Területi bontásban toronymagasan vezet Bukarest, 1 millió külföldivel, akiknek jelentős része üzleti úton járt a fővárosban. Jelentős számban kizárólag erdélyi megyékbe érkeztek határon túli utazók: Brassóba 191 ezren, Nagyszebenbe 145, Kolozsba 125, Temesbe 100, Marosba pedig 80 ezren. A külföldiek figyelme elsősorban akkor fordul Székelyföldre, amikor Károly herceg meglátogatja erdélyi birtokait.