Erdély viszi a prímet Romániában

Sokkal jobban vonzotta a külföldi tőkét Erdély az elmúlt tíz évben, mint Románia többi része. Még a főváros körüli térséggel is felveszi a versenyt.
Barabás Júlia, 2017. október 25. szerda, 06:40
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt tíz évben bő nyolcmilliárd euró külföldi tőke áramlott Erdélybe befektetések formájában, közel harmadával több, mint a Regátba - írta a Maszol. Ezt azt jelenti - derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) jelentéséből -, hogy tíz év alatt megduplázódtak a közvetlen külföldi tőkebefektetések Erdélyben.

A legnagyobb fejlődés a három bánsági megyét, valamint Hunyadot magába foglaló Nyugati Fejlesztési Régióban játszódott le. Itt 2007. december 31-én még csak 2,35 milliárd eurót tettek ki a közvetlen külföldi befektetések, az elmúlt év végére azonban ez az érték 5,6 milliárdra nőtt.

Az Észak-nyugati Régió is vonzó a határon túli beruházóknak, a befektetések volumene 1,9 milliárdról 4,1 milliárd euróra nőtt. Szintén látványos, bár az előbbieknél kisebb arányú fejlődést produkált a Központi Régió, melynek része a Székelyföld is: itt a külföldi tőke 3,54 milliárd euróról 6,37 milliárd euróra nőtt.

A három régió súlya az országon belül az egy évtizeddel korábbi 18,3 százalékról 23 százalékara emelkedett. Ezzel párhuzamosan csökkent Bukarest és Ilfov megye jelentősége, ugyanis 2007-ben a külföldi tőke 64,3 százaléka összpontosult a fővárosba és környékére, míg tíz év alatt ez az arány 59,9 százalékra csökkent.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly621, 2017.10.25 09:38

Európának pedig Erdély-ügyben utólag is elefes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html