Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden oroszok államfője, Vlagyimir Putyin állítólagos lánya és férje bekerült a leggazdagabb oroszok listájának élbolyába - idézte a Moscow Times az amerikai Forbes magazin orosz kiadásának adatait. Kirill Samálovról és családjáról van szó - a moszkvai pletykák szerint Samálov vette feleségül Putyin legkisebb lányát.

Katyerina Tyihonova, aki állami támogatást élvező projekteket irányít a moszkvai egyetemen, egészen pontosan nem hivatalosan lánya az államfőnek. A bennfentesek biztosra veszik, hogy Putyin az apja, vezetéknevét a nagyanyjától vette át. Így aztán a 34 éves Samálov nem "igazi", hanem csak feltételezett veje a Kreml urának.

Becsült vagyon

A Samálov család vagyonát 2,4 milliárd dollárra (660 milliárd forint, másfél 4-es metró ára) becsülik a Forbes szakírói. Az apa Nyikolaj Samálov, aki jelentős részvényes a Bank Rosszijában, az orosz elit bankjában. Azzal, hogy a család bekerült az első tízbe, Kirill lett az legifjabb orosz milliárdos.

Az ifjú "üzletember" vagyongyarapodása akkor kapott nagy lökést, amikor 1,3 milliárd dollár hitelt vett fel a Gazprombanktól. A pénzből 17 százalékos részesedést akart vásárolni a Szibur petrolkémiai cégben, amivel a társaság második legnagyobb tulajdonosává válhatott. Végül 21 százalékos pakettet szerzett.

Az ügy nem lényegtelen mellékszála, hogy a hitelező Gazprombank elnökhelyettese szintén a Samálov dinasztia tagja, nevezetesen Kirill bátyja, Jurij.

Régi barátságok

Nyikolaj Samálov régi szövetségese Vlagyimir Putyinnak. Egy nyolcfős csoportban együtt gründolták az Ozero Kooperatyiv (Tó Szövetkezet) névre keresztelt lakóparkot a kilencvenes évek közepén a leningrádi területen lévő Komszomolszkoje-tó partján. A projekt résztvevői lényegében dácsáikat vitték be a lakóparkba.

A szövetkezeti forma lehetővé tette, hogy törvényesen betéteket is gyűjtsenek a szervezet számláján. Az akkori csapat több tagja Putyin felemelkedése után az orosz pénzügyi elitben helyezkedett el.

Egy másik régi barát, Putyin dzsúdópartnere, Arkagyij Rotenerg csalája is feltűnik a Forbes listájának élén. Rotenerget a "közbeszerzések királyának" tartják, miután összesen 556 milliárd rubel (8,6 milliárd dollár) értékű megbízást kapott.

Ő is sok mindenhez ért: egyebek mellett szerződése van a Gazprom Kínába vezető gázvezetéke lefektetésére és a Krím félszigetet a Kercsi-szoros felett Oroszországgal összekötő híd építésére.

Azért nem mindenki

Rosszul járnak viszont azok az oroszok, akik a tavasszal elfogadott civilszervezet-ellenes törvény alá tartozó szervezetektől pénzt kapnak.

Az orosz pénzügyi felügyelet javaslata alapján ugyanis kötelezhetik a bankokat arra, hogy jelentsék azoknak a politikusoknak és tisztviselőknek a nevét, akik az úgynevezett nem kívánatos szervezetekhez köthető pénzügyi tranzakciók részeseivé válnak.

Emberjogi aktivisták élesen bírálták Putyint, amikor aláírta a "nem kívánatos szervezetekkel" kapcsolatos jogszabályt. Ez lehetővé teszi, hogy a hatóságok betiltsák a nekik nem tetsző nemzetközi civil szervezetek tevékenységét Oroszországban. Az eredeti rendeletnek nem volt része a szervezetek orosz résztvevőinek kontrollját erősítő pénzügyi felügyeleti javaslat.