Érdemes lefeküdni az oroszoknak?

Elképesztő különbségek vannak az Európába szállított orosz gáz árában - derül ki az orosz-ukrán gázvita újabb elfajulása kapcsán az Izvesztyijában megjelent adatokból. Messze a legjobban az orosz befolyási övezetbe tartozó Belarusz jár.
Napi.hu, 2014. június 16. hétfő, 14:37
Fotó: Reuters

A Kelet-Ukrajnában folyó polgárháborús harcok eszkalálódása és az Ukrajnába irányuló orosz gázszállítások korlátozása újabb Oroszország elleni szankciók bevezetéséhez vezethet - állítja az elmúlt napok eseményeit összegezve a bne régiós hírportál. Brüsszel és Washington szigora ugyanakkor csak követheti a befektetőkét, akik ismét elkezdték kivonni pénzüket az orosz tőkepiacról, miután a Gazprom moszkvai idő szerint hétfőn 10 órakor elkezdte korlátozni Ukrajnába irányuló gázszállításait.

A moszkvai tőzsde dollárban számolt RTS indexe 2,5 százalékot veszített értékéből, az orosz gázmonopólium részvényei két százalékkal hanyatlottak a döntés bejelentése után. Az orosz fél előzőleg visszavonta minden korábban tett engedményét. Az április-májusi adósságokat újra a 485 dollár/1000 köbméteres áron számolják, azaz kicsit több, mint hárommilliárd dollárt követelnek - alacsonyabb árral számolva a múlt hét végén még 2,35 milliárdról beszéltek -, a tavaly november-decemberi gázszállításokért pedig 1,45 milliárd dollárt követelnek. Emellett mostantól előre fizetést akarnak.

Egyszer ennyi, egyszer annyi

Az elmúlt napok a lázas kompromisszumkeresés jegyében teltek. Günter Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős vezetője azt javasolta, hogy a téli időszakban fizessenek az ukránok 1000 köbméterenként 385 dollárt, nyáron viszont csak 300-at, továbbá az oroszok által követelt 1,45 milliárdos azonnali törlesztés helyett csak egymilliárdot fizessenek, ami havi utalások követnének. Az oroszok ragaszkodtak egész évre a 385 dollárhoz és az 1,45 milliárdhoz.

Ez a harmadik gázcsapelzárás a 2006-os és 2009-es válság után, ám akkor a legnagyobb fogyasztást hozó téli hónapokra esett a két fél patthelyzete. Szakértők szerint Kijev felkészült a kritikus helyzetre: 13 milliárd köbméter gázt tárolt el, ami arra utal, hogy rövid időben belül nem fenyegeti veszély Európa gázellátását sem. Ma mindenki tárgyal mindenkivel, főként a Gazprom és az orosz kormány vezetői egymással.

Középút

A kijevi kormány ugyan azzal érvel, hogy kapott az orosz ajánlatnál alacsonyabbakat európai cégektől, ám a 385 dolláros ár, amit a Gazprom ajánl nagyjából közepesnek mondható. A legkevesebbet Belarusz fizeti az orosz gázért, 1000 köbméterenként mindössze 180 dollárt, ám ez az ország valójában az orosz gazdaság köldökzsinórján lóg. A kellemetlen csúcsot Macedónia mondhatja magáénak valamivel kevesebb, mint 565 dollárral - derül ki az Izvesztyija című orosz lap táblázatából.

A visegrádi négyek közül Magyarország jár a legjobban valamivel 391 dollár alatti árával. Lengyelország több mint 525 dollár fizet 1000 köbméterenként. Az ábra alapján elmondható, hogy az orosz gáz ára nincs összefüggésben azzal, milyen messzire kell szállítani.

Forrás: Izvesztyija
Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

paramparam, 2014.06.16 18:42

Az alapkérdésre a válasz, másnak sem de, az oroszoknak aztán főleg nem.
Akkor megint nem mennek ki innen 50 évig, ha ismét betolják a képüket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.06.16 16:50

@megalodon: Hamarosan elkészül a Déli Áramlat gázvezeték, ami messze elkerüli a simlis ukránokat. Végük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2014.06.16 15:18

Hihetetlen mit összehiztiznek az Ukránok a gázzal, mintha más nem is létezne ott csak a gázárkérdés... a 385 dollár alacsonyabb mint a többi volt szoci ország és ny európa zömének beszerzése...

Nomeg baromira nem fizetnek egy petákot sem (nemcsak a gázért mellesleg), kvázi miért várják azt el, hogy szállítsanak az oroszok ???

A vége majd az lesz, hogy nagynehezen átlépnek az euba aztán oda dől a rengeteg eus forrás nem hozzánk szintén csorókhoz...

ez is a pénztről szól azaz az EU milliárdjairól
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html