Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az azonnali szállítású arany unciánkénti ára minden idők legmagasabb szintjére, egészen 1265,30 dollárig erősödött hétfőn délelőtt. Közép-európai idő szerint délután fél 1-kor 1258,20 dollár volt az azonnali szállítású arany unciánkénti ára, amely június 18-án rekordmagasságban, 1262,50 dolláron zárt. Az augusztusi szállítású arany ára 1258,40 dollár volt hétfő délután fél 1-kor.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint világossá vált, hogy a piacok egyre nagyobb bizalommal tekintenek az aranyra, amely iránt tovább fog nőni a kereslet. Az arany ára eddig 15 százalékkal nőtt 2010-ben. Az Arany Világtanács (WGC) csütörtöki közleménye szerint az orosz jegybank 26,6 tonna arany vásárlásával 668,6 tonnára növelte aranytartalékát márciusban, míg a Fülöp-szigetek központi bankja 9,5 tonna aranyat vett, amivel 164,7 tonnára nőtt aranytartaléka.

India, Mauritius és Sri Lanka korábban ez évben szintén növelte aranykészletét. A világ legnagyobb tőzsdei aranyalapjának, az SDPR Gold Trustnak az aranykészletei 1307,96 tonnára nőttek a múlt héten.

Nőhet a kínai kereslet

A jüan árfolyamának liberalizálása rövid távon semleges, hosszú távon azonban további árfelhajtó hatással lehet az aranyra a Bloomberg által megkérdezett hongkongi elemzők szerint. A jüan várható felértékelődése ugyanis növelni a kínai befektetők vásárlóerejét.

Yin Zhongqing, a kínai parlament pénzügyi bizottságának alelnökének múlt heti szerint Kínának növelnie kellene nemesfém- és olajtartalékait - írja a Bloomberg. A WGC szerint az arany jelenleg Kína (arany-, SDR és deviza)tartalékainak 1,6 százalékát teszi ki.

A kínai jegybank szombaton nyilatkozott arról, hogy változás várható a kínai monetáris politikában. A jüan eddig de facto a dollárhoz volt rögzítve, ezután azonban fokozatosan feloldanák ezt a rögzítést és engednék a jüan dollárral szembeni mozgását.

1500 dollár felett már lufi

A Credit Suisse egy hétfőn publikált technikai elemzése szerint az arany unciánkénti ára 1300 dollárig drágulhat az elkövetkező hetekben, és 2010 végig az 1500 dolláros szintet is elérheti. Az 1500 dolláros érték 19 százalékkal haladná meg a június 18-án elért, 1262,50 dolláros rekord-záróárfolyamot.

A nemesfém "erejét" mérő, 14 napos alapon mérő Relative Strength Index (RSI) június 18-án 68,195 pontos rekordmagasságba emelkedett. A 70-es szint feletti érték viszont sokak szerint veszélyzónát jelent, onnantól esés várható.

Egy Bloombergnek nyilatkozó szingapúri elemző szerint a jelenlegi trend világos: emelkedés várható, 1300 dollár körül némi profitkivonással. Ha azonban az aranyár eléri az 1500 dolláros szintet az év végére, akkor fel kell készülni a "buborékszcenárióra" - vagyis az esésre.