Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Törökország látszólag váratlanul felhagyott eddigi menekültpolitikájával, és megengedte az első beszámolók szerint több száz, addig ott tartott afgán és szír állampolgárnak, hogy továbbinduljanak Európa felé.

A hivatalos kiváltó ok a legutóbbi összecsapás volt a török és az oroszok által támogatott szír rezsim katonái között, Szíria északnyugati részén, amiben 33 török katona meghalt. Ilyen veszteségeket legutoljára 1993-ban szenvedett el a török haderő.

Újabb menekülthullám indulhat el

A katonai feszültségek fokozódásával újabb menekülthullám indulhat el, amit a török tájékoztatás szerint már nem bírnak kezelni a jelenleg majdnem 4 millió, otthonukat elhagyó és Törökországban elhelyezett emberen felül.

Törökország eddig rendkívül nagy terhet vállalt a befolyó migráció kezelésében, amiben az Európai Unió cserébe leginkább többmilliárd euró hozzájárulással vesz részt. Az EU Külügyi Szolgálatának szóvivője, Peter Stano szerint a török külügyminisztérium még pénteken is határozottan állította, hogy a korábbi menekültpolitikájuk van érvényben - áll az Index összeállításában. A migránsok megindulását követően az Európai Bizottság ismét felszólította Törökországot, hogy tartsa be korábbi vállalásait.

A török sajtóbeszámolók viszont arról szólnak, hogy miután az eddig kijelölt lakhelyükön tartott migránsok előtt szabad lett az út, többen elindultak Európa felé gyalog, csónakon, illetve a belső területekről is taxiba szálltak többen, hogy minél előbb eljussanak a partvidékhez.

Válaszul az első körben érintett uniós államok, Bulgária és Görögország bejelentették, hogy megerősítik határaik védelmét.

Orbán megmondta

"Számítani kell migránshullámokra, számítani kell rendszeres, tömeges támadásokra a magyar határkerítésnél" - mondta a helyzetről Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában. Akármilyen migránshullám indul is el, a magyar határrendészeti szervezetek képesek a biztonságos határzár működtetésére - mondta.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a mostanival egy visszatérő fenyegetését valósította meg, miután az évek alatt többször felszólította az Európai Uniót, vegye ki jobban a részét a háború okozta migráció kezelésében, máskülönben Törökország ráengedi a tömegeket a kontinensre.

Az első hírek csak az említett több száz főről szólnak, akiket, amennyiben tényleg a török migrációs politika feladásáról van szó, nyilván sokkal többen követhetnek a közeljövőben.