A beszámoló nem részletezte, hogy az érintettek az ország mely részén dolgoztak, és azt sem, hogy mely terrorszervezettel vagy nemzetbiztonsági szempontból kifogásolt csoportosulással ápoltak kapcsolatot - írja az MTI.

A török hatóságok az utóbbi években főként az ország délkeleti, kurdok rakta részén léptek fel hasonlóan a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP), valamint a HDP parlamenten kívüli testvérpártjának számító Demokrata Régiók Pártja (DBP) elöljáróival szemben. Az ankarai kormány a HDP-t és DBP-t a kurd kisebbség függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet politikai szárnyának tartja.

A PKK és a török biztonsági erők között egy két és fél évig tartó fegyverszüneti időszak után 2015 augusztusában újultak ki ismét a véres harcok. A 2016. július 15-i katonai puccskísérletet követően Ankara keményen fellépett nemcsak az összeesküvők, hanem a HDP és DBP ellen is. 2016 őszén a belügyi tárca számos délkeleti önkormányzat választott kurdbarát elöljáróját eltávolította pozíciójából és a saját emberét ültette a helyébe.

Miután a török parlament még 2016 májusában elfogadta a képviselők mentelmi jogának eltörlését, ősszel - egyebek mellett - terrorszervezet irányítása gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték a HDP több képviselőjét, köztük a párt két akkori társelnökét, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdag-t is.
A biztonsági erők és a felkelők között több mint 34 éve tartó konfliktus már mintegy 50 ezer ember életét követelte. A PKK-t Törökországon túl az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja.

Fotó forrása: AFP Photo/Turkish Presidential Press Service.