Mit lát az Erdogan-féle Törökországban Orbán? Külföldi visszhang

Nem igazán érte el a külföldi sajtó ingerküszöbét a török államfő budapesti látogatása. Azok az orgánumok, amelyek írnak róla, próbálják kitalálni, milyen hosszú távú megfontolások vezetik az Orbán-kormányt a török kapcsolat erősítésében. Nem a bevándorlás ügyét emelik ki.
Komócsin Sándor, 2019. november 8. péntek, 09:46
Fotó: Reuters

Recep Tayyip Erdogan budapesti látogatása alatt elismételte azt a fenyegetését, miszerint országa utat nyithat az Európa felé tartó bevándorlók tömegeit előtt, emellett örömmel fogadta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökben biztonságpolitikai partnerére talált - emeli ki a a török államfő látogatásáról szóló tudósításában a Deursche Welle (DW). A cikk címe szerint Erdogan szövetségest talált szíriai terveinek megvalósításához Orbánban. A magyar kormányfő biztosította vendégét, hogy kormánya támogatja az úgynevezett biztonsági zóna létrehozását Szíria északi részén.

Ankara hivatalos álláspontja szerint a török hadsereg azért szállt egy harminc kilométeres sávot Szíriában, hogy a 3,6 millió Törökországba menekült szíriaiból egymillió embert odatelepítsen. Az európai országok inváziónak tekintik a török katonaság és szíriai szövetségeik behatolását. A DW idézi Erdogant, aki szerint az európai anyagi támogatástól függetlenül vendégül látják az országába menekült embereket, de ha nem tudják megoldani az ebből fakadó gondokat, akkor szélesre tárják előttük a kapukat, és nyilvánvaló, merre fognak elindulni.

Mi világos és mi nem

Miután Orbán és Erdogan a nyilvánosság előtt azt hangsúlyozza, hogy személyes kapcsolatuk baráti, világos, hogy az országaikat erős kézzel irányító vezetők jó személyes viszonyban vannak egymással. Nem egyértelmű azonban, mit kap a magyar miniszterelnök cserébe a török elnöktől a szoros kapcsolatért - írja a DW, majd idézi a Der Spiegel ezzel kapcsolatos megállapításait.

Bár a két ország kormánya 2013-ban megállapodott arról, hogy a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok értékét ötmillió dollárra növelik, ettől még tavaly is igen távol voltak, hiszen csak hárommilliárd dollár értékben folyt az árucsere. Törökország messze nem Magyarország legfontosabb gazdasági partnere, bár úgy tűnik Orbán katonai téren is támaszkodni akar a törökökre: kormánya valószínűleg fegyvereket vásárol ottani szállítóktól - emelte ki a Der Speigel.

A DW megemlíti, hogy a magyar várakozások szerint 2021 végétől gáz érkezhet Magyarországra a török áramlat gázvezetéken, amivel új szállítási útvonal nyílik meg a jelenleg Ukrajnán át érkező orosz gáz beszerzésére. (Ez a vezeték köti össze közvetlenül Oroszországot és Törökországot a Fekete-tenger fenekén. A török végállomástól továbbépülhet észak felé, így több európai országhoz is eljuthat ezen keresztül az orosz gáz.) A DW nem mulasztja el megjegyezni, hogy Orbán Viktor kormánya Törökországon kívül közeli kapcsolatokra törekszik Oroszországgal, Kínával és számos közép-keleti szovjet tagköztársasággal.

Orbán háromszöge

Az AFP francia hírügynökség szintén a szíriai behatolást, a bevándorlókkal való riogatást, a gázügyet, a fegyvervásárlást és a magyar kormányfő politikai barátainak megválasztását emeli ki, megemlítve, hogy a magyar miniszterelnök a török elnök látogatása előtt egy héttel látta vendégül Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Magyarország európai uniós partnereinél homlokráncolást eredményez, hogy a sajátos illiberális rendszert építő magyar vezető autokratákkal barátkozik.

Az AFP szerint Putyin látogatása alatt Orbán Viktor azzal vette védelmébe kormányának "keleti nyitás" politikáját, hogy Magyarország a Berlin-Moszkva-Isztambul háromszögben helyezkedik el. (Törökország fővárosa Ankara - a szerk.)

Úgy tűnik, a magyar kormány úgy tekint Törökországra, mint egy emelkedőben lévő, kulcsfontosságú geopolitikai játékosra, amely nem csupán a Szíria körüli játszmában játszik fontos szerepet, hanem Délkelet-Európában és tágabban az egész Közel-Keleten - idézi a francia hírügynökség Hegedűs Dánielt, a German Marshall Fund szakértőjét. Ennek alapján úgy látszik, kész jelentős konfliktusokat felvállalni az EU-ban, hogy szívességet tegyen Ankarának, és inkább Törökország és Oroszország érdekeihez igazodik, mint Magyarország nyugati szövetségeseiéhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.11.09 14:33

@Mecsabesz: " Nem zsarolja egy kicsit sem, még is milyen pofát kellene orbánnak vágnia, de ha bengedné orbán is azon fröcskölnél "

Azért egy kicsit nem árt gondolkodni sem a nagy konteógyártás közben...XDD

Erdogan Törökországa a gazdasági csőd szélén táncol, az EU fél óra alatt tönkre tudná tenni a török gazdaságot ha akarná. Vagyis a zsarolási potenciál a másik oldalon is megvan. Törökország gazdasági kivitelének döntő többsége Európába megy, az európai polgárok vásárolják meg az áruikat. Ha nem veszik meg akkor lehúzhatják a rolót és megint mehetnek kecskét és birkát legeltetni. Az európai turisták nélkül a török idegenforgalom becsukhatja a kapukat. Ha nincs bevétel akkor Erdogant saját szeretett népe zavarja el a picsába, mert éhen dögleni azért nem szeretnének még miatta sem.

A másikat már előttem említették. Igen a németek üzletelnek még Erdogannál is ocsmányabb figurákkal Afrikában és Ázsiában, de ezeket az ocsmány diktátorokat nem fogadják pompával Berlinben, hanem alacsonyabb rangú diplomaták különféle diplomáciai csatornán rendezik le velük a gazdasági egyezményeket.

És ami a leginkább undorító a kipcsak vajda seggnyalásában az a magyar-török történelmi viszony pofátlan áthazudozása. Hát bakke nehogy már ez a viszony együttélés legyen ? Hát Zrínyi hogy halt meg Szigetvárnál ? Végelgyengülésben ? Mohácsnál az a sok magyar influenzában halt meg ?
Kiirtották a teljes Délvidék, Dél-Erdély-t, A Dél-Alföld lakosságát is megritkították, rengeteg magyar került az istambuli rabszolgapiacra ahol eladták őket, mint a birkákat. Ezután települtek be a szerbek délre, a románok Erdélybe a kiirtott magyarok helyére.
Hát ne legyünk már ennyire idióták. Gülbabának emlék helyet állítani ? Hát gülbaba nem az a jószándékú szakállas bácsika volt, akit a magyar filmek pld. a Gábor diákban megmutatnak. Ő egy fegyveres muszlim szektának volta fanatikus tagja, aki azért jött Magyarországra, hogy magyarokat irtson. Szerencsére Budára érkezve 2 nap múlva meghalt. Nem rózsakertet jött csinálni, hanem magyarokat ölni.

Szulejmán szultánnak emlékművet akarnak építeni, mert Szigetvár alatt halt meg végelgyengülésben ? Hát ne legyünk már idióták. Hát Szulejmán volt az aki megsemmisítette a Történelmi Magyarországot. Mi lesz ? Állítunk majd emlékművet Batu Kánnak és Haynaunak is ? Meg a pestis baktériumnak is ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyomasek bobo, 2019.11.09 12:02

@Mecsabesz:

"biztos merkellnek is nagy barátja....."


Merkel nem hívja Németországba 2 hetente Erdogant (s Puttyert) leszippantani, O1G igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2019.11.09 11:36

@Darabont1453: http://dailymigrants.com/nem-vagyunk-szalloda-senki-dzsihadistai-szamara-a-torokok-visszakuldik-a-feladonak-a-nyugati-terroristakat/

https://neokohn.hu/2019/10/10/erdogan-36-millio-sziriai-menekult-europaba-engedesevel-zsarolja-az-eu-t/

Nem zsarolja egy kicsit sem, még is milyen pofát kellene orbánnak vágnia, de ha bengedné orbán is azon fröcskölnél
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2019.11.09 11:22

@Darabont1453: Nem a szarbánt védem, de te összehordasz minden hülyeséget! Húzd már ki a fejed szarbán végbeléből és kinyílik a világ.

Nos ez a szardogan szultán szimplán zsarolja az EU-t, úgy 3 milla migráns várakozik, hogy rázóditsa Európára, + a második legnagyobb hadsereggel rendelkezik....vond le a következtetést....ja és merkel 30 milliárd adományáról sem feledkezzél meg, hogy visszatartotta eddig az áradatot, biztos merkellnek is nagy barátja.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.11.09 09:35

Szégyen ez a törökösködés, nem elég a tianonos bosszantása a szomszédoknak? Az egész Balkán utálja a törököket! A múltba révedők hogyan tudnak átlépni a török hódításon, pusztításon, a magyarok millióit pusztították el, sivár pusztaságot csináltak az országból. Rám jön a hányás a törököktől! Ez a mocskos Orbán meggyalázza Hunyadi, az egri várvédők meg a többi hősünk emlékét. Mocskos disznó! Átok rá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html